Аптеки плашат да оставят пациенти без лекарства Фармацевтичните фирми може да бойкотират търга за медикаменти на МЗ

22.12.2016

Източник: в. Сега

Хиляди пациенти може да останат по празниците без лекарства, поети от здравната каса, заплашиха от Българския фармацевтичен съюз. Причината е решението на надзорния съвет на НЗОК да разсрочи плащанията към аптеките за ноември чак за догодина. Парите в размер на близо 31 млн. лв. ще бъдат преведени след 9 януари 2017 г.

"Изненадан съм от това решение, след като имахме договореност с НЗОК поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица", коментира председателят на съсловната организация на фармацевтите проф. Илко Гетов. Той смята, че дистрибуторите могат да спрат да зареждат аптеките, ако те не са в състояние да се разплащат с тях и така пациентите ще останат без лекарства по празниците. Проблемът е най-сериозен при скъпо струващите медикаменти. Според договорите на аптеките с касата, те имат право да спрат отпускането на лекарства, ако НЗОК не плаща дължимите към фармацевтите суми, допълни Гетов.

За тази година дефицитът на НЗОК ще е около 50 млн. лв. Той е по две пера - лекарства и болници. Тези дни надзорът реши да се разплати изцяло с болниците, включително и за лечение по спешност, отчетено над лимитите. Затова се наложи аптеките да чакат. От касата твърдят, че е имало договорка и с фармацевтите и те са били съгласни на този вариант.

Освен това до липси едва ли ще се стигне. "Учудващо е, че фармацевтичният съюз отправя такива заплахи, защото не зависи от тях лекарствоснабдяването. Голяма част от лекарствата се отпускат от веригите аптеки, които нямат отношение към БФС. По данни на анализаторската компания "Ай Ем Ес Хелт" над 75% от лекарствата се отпускат от вериги аптеки, а когато става въпрос за лекарства по здравна каса и за напълно безплатните лекарства, този процент е още по-висок", коментира пред "Медиапул" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, обединяваща веригите в бранша. Той припомни, че и в предишните няколко години се е случвало НЗОК да прехвърли плащания за следващата година и това не е довеждало до проблеми.

Сериозна ревизия на условията на електронния търг за лекарства на здравното министерство искат пък в писмо до институциите Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, Българската генерична фармацевтична асоциация и Американската търговска камара в България. Търгът за близо 1.2 млрд. лв., който беше обявен от МЗ наскоро, може да доведе до дестабилизиране на сектора, а от там и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия, смятат от организациите. Ако процедурата по търга не се промени, има опасност основните играчи на пазара да не участват в него, което значи, че той няма да се състои.

Търгът е за над 800 позиции, които представляват цялото потребление на близо 150 държавни и общински болници за следващите 2 години. Заявките се подават от болниците, но последната дума има МЗ. Според бранша липсват критерии, по които едни лекарства са включени в търга, а други не. Например за едно непатентно международно наименование са включени само някои търговски марки, а не всички. Слагането на таван за поръчки от болниците може да доведе до дефицити при определени позиции, смятат още организациите. Фирмите се оплакват, че условията на процедурата ограничават сериозно конкуренцията, не само заради липсата на равни права на участие на всички продукти от позитивния лекарствен списък, но и заради ограничаване възможността за представяне на варианти на оферти в рамките на една позиция. Т.е. липсва опция за промяна на търговския продукт в рамките на едно международно непатентно наименование при участието в индивидуалните търгове на болниците. Въвежда се и тежка административна процедура по приемане и изпълнение на заявките, както и поставяне на множество изисквания по отношение на документацията за плащане на извършените доставки, което от своя страна ще увеличи още повече задлъжнялостта в сектора.


© 2024 BBA All rights reserved!