Анестезиолог: Над 90% от заболелите не са ваксинирани

20.09.2021

Източник: Радио Видин, БНР

 

Над 90% от заболелите от коронавирус в момента не са ваксинирани, каза д-р Борислав Филчев, анестезиолог и член на Българска болнична асоциация. Той е поредният специалист, който се включва в информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията у нас. Д-р Филчев съветва всички, които досега са пропуснали да се ваксинират, да го направят:

 

"Свидетели сме вече на това, че сериозно се увеличава броят на заболелите, на постъпилите в болница и за съжаление броят на починалите също е сериозен. Очаквам този процес да продължава, затова трябва да помним, че тази болест не подбира пациентите си по пол, по възраст, по съпътстващи заболявания. Освен това виждаме сега, че се появяват голямата група диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитието на пандемията. Но това, което е истина и е факт, е, че големият брой от заболелите сега не са имунизирани, а и заболяването при тях протича по-затегнато, с повече усложнения. Освен това сме свидетели на появата на едно ново състояние - т. нар. постковиден синдром, който може би ще бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма и продължава месеци след преболедуването. Така че очаквам задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта и този постоковиден синдром, който ще се яви един проблем в бъдещето. Така поне мисля аз."

 

Според д-р Филчев скоро няма да се лишим от присъствието на коронавируса, затова трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с него:

 

"Единственият начин на повлияване на този процес е ваксинацията и дано в най-скоро време да се открие някакво лекарство. Поне това, което аз чета и поне доколкото знам, работи се усилено за откриване на лекарство срещу коронавируса и това ще е една голяма стъпка в борбата с него. Но мисля, че няма да се лишим скоро от присъствието му, и просто ще трябва да свикнем да живеем с него, без да се страхуваме излишно. Но трябва да влагаме доста разум и дисциплина - това, което се изисква от нас, трябва да бъде направено."

 

Чуйте повече в звуковия файл.


© 2023 BBA All rights reserved!