Aндрей Марков: Зад надлимитната дейност има излекувани пациенти, не може да не се приема

17.01.2018

Източник: Zdrave.net

Съвсем очаквано решение, всички в държавата бяха наясно, че това ще се случи, просто беше необходимо време, за  да бъде облечено в решение. Това мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков по повод решението на ВАС, с което се отменят лимитите на болниците за 2015 г.

Той предположи, че и следващите решения по въпроса ще са в същата посока. „Това е извършена дейност, това са излекувани пациенти, не е възможно да не се приеме“,категоричен бе Марков в коментар за налаганите лимити на лечебните заведения. „Ситуацията с болниците е резултат именно на това незаплащане. И сега – дайте ще дадем 30 млн. на общинските болници, утре ще дадем 100 млн. на областните, друг ден - на други. Пожарникарска работа, която не е в интерес на обществото. Трябва да има система, която определя средствата, които са необходими за тази дейност, а не да се случват подобни решения“, допълни той.

Марков беше категоричен, че отдавна всички болнични асоциации са на мнение, че лимитите не са решение на проблема с недостига на средства. „Винаги ще има опити да се администрира този процес и винаги ще има неуспех“, отбеляза той. „Докато не се промени основата на финансиране на здравната система, защото в момента тя не включва всички публични средства, няма да има оправяне. В момента се харчат два пъти повече от определените публични средства и това се знае от всички“, изтъкна още той.

Според него отдавна в България няма солидарен модел на здравно осигуряване.

„Клиничните пътеки са нещо, което беше необходимо на нашата страна, за да се знае за какво се плаща, но при условие, че тази система не се развива, не се самоусъвършенства, практиките винаги изпреварват системите с цел да се реализират по-добри приходи и хората да получават по-добри възнаграждения. Знаем, че след клиничните пътеки следва DRG‐системата, за да се управляват процесите по лечение на пациентите и да се разглеждат в тяхната цялост. Ние обаче направихме първата крачка, след което замръзнахме и сега консумираме липсата на адекватни решения. Виждаме как се увеличават цените на електроенергията, на водата, ръста на минималната работна залата, за което има и обективни фактори. На практика обаче финансирането на здравеопазването е замръзнало“, коментира той.

Председателят на ББА изтъкна oще, че се увеличават разходите за лекарства. „Това е един от най-големите проблеми“, подчерта той, като отбеляза, че липсва система за контрол в тази насока.

Марков беше категоричен, че с проблемите на здравеопазването не трябва да се спекулира. Нужни са обединени действия и приемственост в тази посока. Ако някой се опитва да „яхне“ вълната, за да извлече дивиденти, това винаги води към провал и неуспехи, заяви той. 


© 2023 BBA All rights reserved!