Андрей Марков: Всяка промяна в системата е правилна, защото по-надолу не можем да слезем

22.08.2019

Източник: Zdrave.net 

 

„Всяка стъпка към промяна в системата считам за правилна, защото едва ли има по-ниско ниво от това, на което сме, едва ли можем да слезем по-надолу. В по-голямата си част предложените промени са насочени в добра посока. Имаме и забележки, но в момента е рано да бъдем конкретни, защото има нужда в детайли да се изследва всичко и да се доработи. То няма да остане в този вид“. Така зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков коментира пред Zdrave.net предложените от МЗ изменения в Закона за лечебните заведения.  

По думите му текстът в Закона, който забранява изпълнителите на медицинска помощ да изискват или приемат доплащане за оказваната им медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК, не може да бъде приеман еднозначно.

„Притеснения има от различни страни. Пациентските организации смятат, че така се отварят безкрайно големи врати за плащания и доплащания и това ще е в ущърб на пациентите. От друга страна лечебните заведения казват - отново имаме стагнация, отново имаме ограничения, отново ще имаме намаляване на средствата в системата. Всъщност текстът не е твърде ограничаващ по отношение на възможностите за организирането на онези нужни плащания, които трябва да се реализират, за да може да се извърши медицинската дейност. По-скоро това е стъпка, която е прелюдия към промяна на финансовия модел. Ако остане единствено този текст, това няма да доведе до нищо“, каза Марков.

Той уточни, че предложеното в момента изменение няма да доведе до някаква конкретна практика. За да се случи това, то трябва да бъде придружено и от наредби за практическо изпълнение, които ще са същността на решаването на тези въпроси.

„Като цяло обаче организирането на доплащанията е в правилна посока. Влизането на застрахователите в системата и уреждането на финансирането от застрахователите в случай на щета, на заболяване и нужда от медицинска помощ, е това, което очакваме и трябва да се случи, а не да се натоварват пациентите с плащания от джоба“, уточни той.

„В момента има такива плащания, които не са добре дошли за никого. Не е добра и за лекарите, които са все едно на фронта и трябва се обясняват с пациентите какви средства ще са им нужни за лечението.  В момента средата не е това, което ние искаме да имаме, затова и всяка промяна в нормативната уредба очаквам, че е насочена към това да имаме по-добри практики“, допълни още Андрей Марков.


© 2023 BBA All rights reserved!