Андрей Марков: Цената на клиничната пътека за лечение на Ковид трябва да се увеличи

24.01.2022

Източник: БНТ

 

Пациенти с COVID-19 се приемат за лечение в болница по една от три клинични пътеки. Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едва стигат за 5-дневно лечение на случаите, при които няма усложнения, изчисляват от Българската болнична асоциация.

 

"Здравната пътека за ковид в момента е 1450 лв. С минимален престой 5 дни. Искам да Ви кажа, че не ми е известен случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги смятаме, едни 300, 400 лв. на ден при всички случаи са недостатъчни. В най-добрия случай може би стигаме 0 на 0, но те са толкова малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не говорим за отделни лечебни заведения, се оплакват и наистина са притеснени от възможността да продължават да лекуват пациенти с Ковид, поради факта, че задлъжняват и не могат да покриват разходите, които правят", обясни Андрей Марков, заместник-председател на Българска болнична асоциация.

 

БНТ: За какво стигат парите от клиничните пътеки?

 

Андрей Марков: В най-голяма част от случаите служат основно за осигуряване на топло, на някаква храна, на някои видове препарати, не винаги в максимален обем и като цяло са дефицитни по отношение на покриването на всички разходи в системата.

 

В ситуация, в която пациент с Ковид има падане на хемоглобин например, което е обичайно състояние на тези болни, се прилагат 4 - 5 ампули "Албомин". Една ампула е 100 лв. Голяма част от пътеката отива за това лечение, но не всички го прилагат, защото пред уплахата, че няма да могат да покрият разходите, не ги осигуряват.

 

БНТ: И с какво го заместват?

 

Андрей Марков: Често пъти пациентите, което според мен и според нашето лечебно заведение е абсолютно недопустимо и нередно, си носят някои лекарства, търсят начини да се снабдяват от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си осигуряват допълнително лекарства - с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и т.н. 

 

По какъв начин се разпределят парите от клиничните пътеки и колко струва лечението на пациент с Ковид обаче нито здравното министерство, нито болниците се ангажират да кажат.

 

"Разходите много варират. Един престой от 7 дни в нашето лечебно заведение струва около 6000 лв., т.е. ние харчим по около 700-800 лв. на ден. За пациенти, които пребивават около 90 дни в реанимация, а такива има не малко, разходите са от порядъка на 50 - 60 000 лв. за всеки", обясни Андрей Марков.

 

От Асоциацията на болниците настояват за увеличение на клиничните пътеки.

 

Андрей Марков: Моето мнение е, че цената на клиничната пътека трябва да стане 5000 лв. и то сега и веднага, защото хората в България умират повече от Ковид, а в другите страни не толкова.

 

Още по темата можете да гледате тук

 


© 2023 BBA All rights reserved!