Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност Не ни остава друго, освен тихомълком да затворим и да си отидем, оплака се д-р Тотев

19.02.2018

Източник: Zdrave.net

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. По думите му е необходимо спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни. „Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари“, коментира той.

Според Марков е нужен консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемите в сектора засягат националната сигурност. „Стои проблемът с надлимитната дейност, проблемът с неразплатени задължения – той се натрупва и когато се стигне до крайности, тогава избухва. Най-важното, което трябва да се случи, е да се постигне консенсус по проблемите в здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемът става вече проблем на националната сигурност. Не са застрашени само общинските болници. Всички болници в България и всички пациенти страдат. Истината е, че страдат подрастващите, страдат пенсионерите, страда цялото общество – това е големият проблем“, заяви председателят на ББА.

С мнението му се съгласи и председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. „Ние повече от година тръбим, че системата е в крах, тя изчерпа и потенциала си, и резервите, които имаше“, посочи той. От думите му стана ясно, че общинските болници отново ще излязат на протест заради своите проблеми, но според него това няма да доведе до положителна развръзка, защото: „Изправяме се пред една машина, която няма как да променим, защото сме прекалено малки играчи в тази система, а явно и населението в регионите извън големите градове сякаш не представлява интерес и за държавата. Така че ние какво можем да кажем, освен тихомълком да затворим и да си отидем“.

Промяна в системата ще има, когато в нея влезе паралелният контрол, смята Андрей Марков. Той уточни, че има предвид контрол, осъществяван от всеки здравноосигурен. „Не можем да очакваме, че администраторите ще контролират системата. Вие знаете, че с административни мерки не се реализират правилни решения. Т.е. застрахованите трябва да са моментът на добрата организация в цялото здравеопазване. Те в момента нямат право да имат мнение и затова страдат и малките болници, защото техните пациенти са жителите на малките населени места. Те какво влияние биха могли да имат в системата, ако нямат възможност да контролират парите си“, коментира Марков.

По повод проблема между министър Ананиев и проф. Плочев пък шефът на ББА се спря на избора на управител на Касата по принцип. „Като че ли начинът на подбор на управителите на НЗОК е сбъркан от самото начало“, заяви той и отбеляза, че от един добър професионалист в областта си като проф. Плочев едва ли може да се очаква да бъде добър банкер и добър ръководител на една каса. „Аз лично смятам, че още когато се реализира тази стъпка към заемане на длъжността, това беше обречено рано или късно решение. Нека да си кажем – управителят на НЗОК е един изпълнител на Закона за бюджета на Касата, ние не можем да очакваме от него някакви идеи или някакви стъпки в посока на решаване на големите проблеми на нашето здравеопазване. В този смисъл това е един предизвестен край и ако утре имаме по същия начин избран нов човек, той ще има същия край“, каза Андрей Марков.

Д-р Неделчо Тотев от своя страна обобщи ситуацията в здравеопазването у нас с думите: „Трагично е да си пациент в българска болница, защото ситуацията е, че все повече е ограничен достъпът ти до тази помощ, и все по-трудно става да получиш нужната и в конкретното време помощ“.


© 2024 BBA All rights reserved!