Андрей Марков: Популизъм е да искаш болниците да не са търговски дружествa

01.02.2022

Източник: Bulgaria On Air 

 

Болниците очакват да получат помощ за високите сметки за ток – само така ще могат да оцелеят гражданите. Това коментира зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

 

"Ако искаме обществото да оцелее, трябва да осигурим възможност хората да получат лечение. Средствата са необходими именно за продължаване на лечението на заболелите в болнична среда", посочи Марков и изтъкна, че сметките за ток са набъбнали с 300% спрямо миналата година.

 

Зам.-председателят на ББА коментира и разпределението на средствата за здравеопазване в Бюджет 2022.

 

"В следващия бюджет виждаме отделни направления, които не са добре обосновани. В детското здравеопазване имаме разпилени средства, които не съм убеден, че ще постигнат ефекта, който гоним", отбеляза Марков пред Bulgaria ON AIR.

Препоръката му е да се разпределят средствата за здравеопазване в алгоритмите на клинични пътеки. 

 

"Опитите да се разпределят средства по неясни правила нарушават механизмите на системата. На границата сме да се откажем и от диагностично свързаните групи. В момента бързото действие е актуализация на клиничните пътеки, като ние настояваме да се увеличи цената им с поне 20%. Така средствата ще се оценяват на базата на минали пациенти, а не просто целево на базата на решения, които не е сигурно че ще постигнат дадената задача", обясни Марков.

 

Според него искането на болниците да не са търговски дружества е абсолютен популизъм.

"Опитахме бюджетното финансиране и ако има останали лекари в България – след една такава стъпка няма да остане никой, или само тези без избор. Не вярвам и не желая да се случи подобно нещо", категоричен бе зам.-председателят на ББА.

 

Гледайте целия разговор във видеото ТУК. 


© 2024 BBA All rights reserved!