Андрей Марков: Отново сме на последно място в Европа по отделени пари за здравеопазване

05.07.2023

Източник: БНР, "Преди всички"

 

Отново сме на последно място в Европа по отделени пари за здравеопазване, заяви заместник председателя на Управителния съвет на Българска болнична асоциация Андрей Марков с предаването "Преди всички" на БНР, тази сутрин.

 

Според Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация, парите за здравеопазване не са повече в Бюджет 2023:

 

"В абсолютно изражение парите са повече, но парите за здравеопазване не са повече, те са по-малко и това е голям проблем на нашата система. Отново сме на последно място в Европа по отделени пари за здравеопазване, отнесени към БВП. ... С малкото средства, с които разполагаме, продължаваме да изнасяме национален доход, за да развиваме здравната система на Турция, където за 2022 г. българите сме пациенти номер едно там. Това е огромен проблем на нацията. Без реформа в здравната система нямаме шанс да се оправим".  

По думите му единственият начин да не се доплаща е включване на застрахователите като основна част за поемане на разходите при заболеваемост на населението.

 

 

Марков участва в дискусия посветена на новия бюджет на НЗОК, в който, при предложения финален вариант, бяха намалени парите  за болнична помощ.

 

 

Участието на Андрей Марков по БНР може да чуете тук


© 2024 BBA All rights reserved!