Андрей Марков: Нуждаем се от спешна промяна във финансирането на здравния сектор

01.11.2017

Източник: Zdrave.net

„Обществото се нуждае от бърза, спешна промяна на финансирането на системата – т.е. на нещо ново в посока на осигуряване на повече средства от начина, по който в момента се случва това. По оценка и на европейски структури, и на нашата система, принудени са да плащат тези, които са в най-тежка ситуация - болните с хронични заболявания и болните с тежки заболявания. На практика публичните средства покриват само 48% от това, което се случва в здравеопазването. Това е основният проблем“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков.

По думите му, финансирането на системата може да се подобри и с реорганизация на здравното осигуряване. „Отдавна в публичното пространство се разпространяват идеи за втори и трети стълб на осигуряване, за допълнително здравно осигуряване. Това не са форми, които са непознати и в момента в България. В голяма част от обществото ни вече е наложено не само убеждението, но и мисленето, че колкото по-рано това се въведе, толкова по-добре, за да излезем от тази ситуация“, коментира Марков. Според него това е най-важната стъпка, около която трябва да се обединят всички заинтересовани страни – пациентите и структурите, които реализират действията по грижата за тях – лечебни заведения и професионални организации. „Министерството е само една част от ангажиментите на обществото. То би трябвало да създаде методологията и организацията“, смята той.

Председателят на ББА коментира и бюджета на касата за 2018 г. с думите: „Сигурен съм, че бюджетът за здравеопазване е направен по най-добрия възможен начин за момента. Но този „най-добър възможен начин“ за много хора в системата не е добър. За тези, които потребяват здравните услуги пък съвсем не е добър.“ Според него, ако не се промени системата на финансиране на здравеопазването в поска всички средства, които се разходват в системата, да са публични, системата никога няма да е добре. „Това ни е основният проблем – сивият сектор“, посочи той.

По отношение на предложената в текстовата част „нулева година“ както за плащане на нови медикаменти, така и за финансиране на нови дейности в болниците, Андрей Марков заяви: „Не считам, че мораториумите, когато и по какъвто и повод да са се случвали, са били нещо работещо. Това не е начинът да се управлява една система, той се прилага в случай на война, на тежки бедствия, когато се налага да се предприемат животоспасяващи действия. Не мисля, че държавата и обществото ни се намират в ситуация на спасяване на живот. От определена гледна точка може да се каже, че имаме нужда от резки движения, за да се подобри средата, но не се нуждаем от рехабилитация. Имаме нужда от стратегия и консенсус в здравеопазването.“


© 2024 BBA All rights reserved!