Андрей Марков: Неминуемо ще стигнем до задължителна ваксинация на групи хора

09.08.2021

Източник: investor.bg

 

Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова COVID вълна. България в голяма степен е готова за посрещането й, но е необходима спешна актуализация на бюджета, смята служебното правителство.

 

Каква е реалната ситуация с готовността на лечебните заведения, как може да се ускори ваксинацията, какви проблеми в здравната система трябва приоритетно да реши бъдещото правителство. По тези и други теми Investor.bg разговаря с Андрей Марков, заместник-председател на Българска болнична асоциация (ББА).

 

Господин Марков, България е в началото на нова COVID вълна. Как оценявате готовността на здравната система да я посрещне?

 

- При всички положения българската здравна система е в много по-висока степен готова да посрещне следващата вълна на коронаворусната инфекция.

 

Какви са вашите предложения за допълнителни мерки?

 

- Допълнителните мерки, които би следвало да бъдат взети, трябва да бъдат ориентирани към структурите, които активно участват в лечението, т. е. разпределението на апаратура, лекарствени средства и целеви субсидии да следва пациентите, а не както имахме лоша практика, административно да определяме кои са участниците. Използването на студентите от медицинските университети би следвало да бъде разширено. Видяхме, че при първата вълна и желаещите бяха много и тяхната роля бе значителна. Там имаме още резерви.


Как се отрази пандемията на финансовото състояние на болниците?

 

- Пандемията промени в много голяма степен организацията на болничното здравеопазване, свързано с начина на финансиране. Видяхме грешни стъпки при разпределението на целевите средства. По-късно под натиск се наложи те да бъдат коригирани. Би следвало да продължим в същата посока, т.е. до тези средства да имат равен достъп всички пациенти, независимо от тяхното местоживеене. 


Смятате ли, че трябва да има отделни болници, които да лекуват само COVID?

 

- Отделни болници за лечение на коронавирус би следвало да има само до определено ниво на разпространение на заболяването. При голямо увеличение и голямо разпространение на инфекцията всички лечебни заведения неминуемо ще бъдат включени.


Ваксинацията е важна част от превенцията на COVID-19. Провалиха ли се здравните власти досега във ваксинационния план?

 

- В никакъв случай не можем да говорим за провал на здравни власти. По-скоро в случая имаме грешни политически решения: представяне в публичното пространство на информация с несигурен източник, даване на превес на отрицателните новини пред истинските научни публикации, колебливото държание от страна на държавни служители по темата, непълното и недостатъчното оповестяване на становищата на европейската комисия по здравеопазване и т.н. Формиралите се по този начин нагласи на обществото определиха и настроенията за ваксиниране.


Как според вас може да се активира ефективна комуникационна кампания за ускоряване на ваксинацията?

 

- Всъщност не можем да отбележим съществуването на активна кампания за ускоряване на ваксинацията, даже съвсем сигурно не съществува такава. Моето лично мнение е, че не може да очакваме само едно ведомство да проявява инициатива. Тук е необходимо присъствието и активна намеса от страна на всички държавни структури, от страна на обществени организации, бърза и необходима реакция от всички медии и естествено профисионалистите по медицина - лекарите.

 

Докато се публикуват становища на медици антиваксъри, не можем да очакваме големи успехи. Конкретно болницата, която аз представлявам, поде такава иниациатива и тя се разпространява в момента със слоган "Ваксинирах се, защото ме е грижа". Междувременно от началото на август и Българска болнична асоциация заедно със свои партньорски организации взе инициативата в свои ръце и работи за ускоряване процеса на ваксинация у нас.


Има ли други механизми за промяна на обществените нагласи към ваксините срещу COVID-19?

 

- Както казахме по-горе, активното участие на цялото общество е отговорът на въпроса. Изолирането на противниците е също необходимо действие.
 

Какво е мнението ви за задължителната ваксинация на някои групи от населението или пък за използването на финансови стимули?

 

- Така, както се развива проблемът, неминуемо ще стигнем до задължителна ваксинация в различно време на различни групи. Считам, че трябва да се изполват и други социални и финансови стимули.


Някои държави в Европа вече започнаха да поставят трета доза на ваксините срещу COVID-19. Ако Европейската агенция по лекарствата одобри този ход, какво трябва да е решението в нашата страна - експертно или политическо?

 

- Професионалното решение, което ни е необходимо, е на експертите. Като че ли все по-бързо се приближаваме към необходими решения за оцеляването на нацията. В този случай трябва да се внимава докога може да имаме политически решения.


След проведените консултации на ИТН с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП е постигнато съгласие за реформа на здравната система, което включва приемането на нов Закон за лечебните заведения и на здравното осигуряване, създаване на работещо електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки и замяната му с диагностично свързани групи, ефективно работеща доболнична помощ и общодържавна система за профилактика на социално значимите за България заболявания. Какъв е вашият коментар по така заложените приоритети за реформа в здравеопазването?

 

- Не виждаме нищо различно в казаното след проведените консултации. По-скоро се повтарят някои популистки изказвания и се правят по желание. Даже бих казал, че от първата до последната дума има няколко противоречия. Може би при представянето на конретен план ще имаме и конкретни препоръки и становища. Истината е, че се нуждаем задължително от промяна на финансовия модел, който като че ли е заобиколен в изброяването.


Какви са препоръките ви към следващия здравен министър в редовно правителство?

 

- Бих дал препоръка не само към следващия министър, а и към правителството за определяне на здравеопазването като част от националната сигурност и от там то да бъде и приоритет за действие.


Кои недостатъци на сегашната система трябва да се коригират?

 

- Няма да може да изброим в рамките на малкото време, което ни остава всички недостатъци. Основните са свързани със замръзването и неразвиването на здавноосигурителния модел, както и забавянето за въвеждането на диагностично свързаните групи.

 

Кои здравни политики трябва да са приоритет?

 

- Бърза промяна на организацията на спешната помощ: възнаграждения; транспортни средства; комуникации; отделяне от държавата - развитието на свободната иниациатива и други в тази област.


Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на „Има такъв народ“. Бихте ли коментирали тази номинация?

 

- Изключително добър избор, специалист с качества и опит. Предстои да разберем и какъв политик ще бъде, защото в България обикновено това се разминава.

 

Интервюта е публикувано в сайта на investor.bg 


© 2022 BBA All rights reserved!