Андрей Марков: Медицинските стандарти трябва да се променят, защото са създадени лобистки

03.06.2021

Източник: Zdrave.net

 

Наскоро стана ясно, че екипът на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обмисля промяна в медицинските стандарти. Въпросът е бил обсъден и на среща с представителите на общините у нас, като пред тях той е заявил, че ще се облекчи постигането на нивата на компетентност с по-малък брой лекари. От години различни специалисти и болнични мениджъри посочват, че стандартите залагат неосъществими, а често и ненужни изисквания, които на практика се явяват пречка и пред започването и практикуването на определена медицинска дейност.

За мнение по въпроса потърсихме Андрей Марков, който е заместник-председател на Българската болнична асоциация.

Категорично стандартите трябва да се променят, заяви той, като посочи, че най-вече трябва да се измени частта в тях, свързана с критериите за квадратни метри площ, брой легла, брой специалисти. "Това са условия, зададени от остарялата и нефективна социалистическа система, при която в болниците имахме коридори, където можехме да препускаме с кон“, иронично отбеляза той. По този начин малките лечебни заведения и тези, които не са могли да изпълнят този модел, бяха лишавани от възможността да практикуват, коментира още Марков.

За пример той даде изискването в реанимационна структура да има седем специалисти анестезиолози на фона на изключителния им недостиг, както и изискването във всяка операция да присъства анестезиолог. 

Тази стандарти бяха лобистки въведени, каза той. Според него те са целили определени структури да могат да изпълняват определени дейности, а други да са лишени от възможността за това. Те бяха създадени от хора, които защитават правото само те да работят, посочи Марков. "Това ни дърпа назад, спъва развитието на медицината и възможността в лечебните заведения да се прилагат нови методи и практики“, изтъкна още той. Според него основната идея на медицинските стандарти е да се ограничат разходите на касата.

Марков посочи още, че в момента се събират мнения от специалисти по въпроса, свързан с облекчването на критериите.

По думите му, въпреки че служебният екип на д-р Кацаров ще е кратко време в управлението на системата, поставянето на началото на подобна промяна ще е от полза както за лечебните заведения, така и най-вече за пациентите.


© 2024 BBA All rights reserved!