Андрей Марков: Изкуствено се разделят болниците на частни, държавни и общински, а ние сме заедно

19.03.2020

Източник: БНР

Интервю на Диана Дончева с Андрей Марков в предаването ''Преди всички''

В ситуацията, в която се намираме, въобще не е било необходимо някой да ни търси и да ни агитира, че трябва да влезем в една сериозна организация и работа за преодоляване на кризисната ситуация. Малко изкуствено и чисто политически беше раздухан въпросът за частните болници и то в парламента, без реално да съществува такъв проблем. На практика болници – частни, държавни, общински, във всеки един момент работят и не са спирали да работят с пациенти. Така че такъв проблем реално не съществува. Съществува само в говоренето на определени политици, които много грозно използват ситуацията за собствени цели. Това е недопустимо и считам, че е дори наказуемо“.

Това каза зам.-председателят на ББА Андрей Марков пред БНР по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от „Атака“ Павел Шопов, че частните болници трябва да бъдат принудени да се включат в борбата с коронавируса, защото те отстътвали от нея, по време на дебатите при обявяването на извънредното положение в страната.

„Помагаме си във всеки един момент с общинските и държавните болници. Естествено, че ни търсят и от Щаба, и от МЗ, и от Столична община. Няма проблем. Той е изкуствено съществуващ“, допълни той.

„Не мога да кажа дали всички лечебни заведения са готови, но действаме така, че да можем да помагаме на всички пациенти. Не наблюдаваме нито отлив, нито прекомерно струпване при онкоболните. Те се третират като в обикновена ситуация. Има отлив при другите пациенти и то чувствителeн. Не бива нуждаещите се да приемат призивите за оставане вкъщи толкова буквално и да се лишават от посещение при лекар“, каза още Марков.

Карантината не означава затваряне и приключване на дейността за лечебното заведение. Има изолиране на болните и контактnите с него лица. Лечебните заведения извършват дезинфекция и почистване и продължават дейността си.

По отношение на медикаментите, той помоли да се внимава с информацията и да се ползва само официалната.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл ТУК


© 2024 BBA All rights reserved!