Андрей Марков: Идеята на д-р Дечев за лекарствата е правилна и вярна

24.07.2018

Източник: Zdrave.net

Идеята на д-р Дечев за начина на изписване на лекарства е абсолютно правилна. Това посочи пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков. „С тази идея не се открива топлата вода – това е практика във всички европейски страни“, отбеляза той.

Припомняме, новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев предложи при изписване на скъпоструващи лекарства от няколко медикамента с един и същ терапевтичен ефект да се избира най-евтиното.

„Ние сме страната на полюсите – до преди време не плащахме нищо за тежки заболявания и изведнъж започнахме да плащаме най-скъпите, първостепенни клас А химиотерапевтици, без оглед на това какъв е ефектът и дали това би могло да се постигне и с по-малко средства. Т.е. ние винаги действаме в някакъв полюсен модел, което не е правилно. Това, което казва д-р Дечев, е абсолютно правилно и вярно. Ние нямаме начин да искаме да имаме най-скъпото, при положение, че сме най-бедната страна в Европа. И идеята да имаме политика, с която да се спазва добрата, изгодната цена и добрия ефект, е правилна“, коментира Марков.

„Ние целим добрия ефект за пациента при поносими цени. По този начин ще бъдат лекувани и повече болни. Защото ако ние винаги взимаме най-скъпото, то тогава ще бъде ограничен обхватът на системата без никакво съмнение“, посочи още той и отново подчерта, че трябва да се търси разумното поведение и максималният ефект, т.е. най-доброто лечение за най-добра цена.

„И според мен това е най-правилното решение. И не само според мен – аз мисля, че тази идея ще получи подкрепа от практиката безусловно. Естествено, ще има интереси, които ще говорят в друга посока, но такива винаги е имало. В случая пак мисля, че не се внимава. Защото няма нищо лошо в това предложение, ако се замислим и ако анализираме цялата ситуация, дори и за фармацевтичната индустрия“, каза още председателят на ББА.

По отношение на самия избор на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК пък Андрей Марков заяви: „Дори и да не работим добре, което означава, че може и да имаме спорове, аз мисля, че това ще е добър управител на Здравната каса. Дори факта, че с някого ще спориш и ще се защитават интереси – в крайна сметка, в спора се ражда истината. Но за момента виждам един човек, който е от практиката на здравеопазването, човек, който познава проблемите, който представя вербално в момента това, което се очаква от обществото.“


© 2024 BBA All rights reserved!