Андрей Марков: Електронната рецепта ще спести най-малко 15% от разходите за лекарства

07.10.2020

Източник: Zdrave.net

 

Не сме изостанали безнадеждно в онлайн здравеопазването в сравнение с останалия свят, но бихме могли да сме по-бързи и да искаме повече. Една от причините е, че поради характера на нашата здравна система и цялостната организация на здравеопазване, в последните години като че ли изостана развитието на доболничната помощ, където технологиите биха имали много по-пряко приложение. Това каза зам.-председателят на Българска болнична асоциация Андрей Марков в днешното онлайн издание на Tech of Tomorrow.

 

По думите му телемедицината ще осигурява нуждата от контакт с лекаря, когато няма процедури, когато няма интервенции, но и когато трябва да се сподели проблем, който да бъде дефиниран и решаван в последващи етапи.

 

„Така че до голяма степен самият осигурителен модел в България затруднява развитието на тези технологии. Ние нямаме застрахователен модел, а застрахователите са тези, които биха платили за скъпите устройства, за да получат първоначална информация за здравословното състояние на пациентите, без да се налага те да посещават лечебни заведения. Технологиите във всички случаи са ни необходими, във всички случаи навлизат, навлезли са и в България, но може би искаме повече“, каза още Марков.

 

По отношение на електронната рецепта Андрей Марков заяви, че много се надява тя да се случи до края на годината. „Амбицията и на ръководството на здравната система е такава. Няма да съм песимист, защото ако сме такива, няма да продължаваме да работим активно. Това трябва да бъде приоритет, защото благодарение на една такава практика средствата, които биха били спестени и биха били върнати в системата, са в огромен размер. Убеден съм, че не по-малко от 15% от средствата за лекарства биха били върнати обратно“, каза той.

 

„Високите технологии и дигитализацията категорично променят ландшафта на здравеопзаването и ако една компания иска да е част от бъдещето, тя трябва да се включи в надпреварата и да бъде активен участник в този процес. Тази технология ще направи и хората по-активни участници във взимането на решенията за тяхното здраве. От друга страна те ще подобрят и превенцията, диагностиката, режимите на лечение“, каза Зоя Паунова, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания АстраЗенека България.

 

„По отношение на новите технологии Европа като цяло изостава от САЩ и азиатските държави. Няма как да има напредък в новите технологии, без да има образование на хората, които ще ги ползват. Затова трябва да бъде създадена учебна програма към Медицинските университети как да бъде ползван изкуственият интелект. Трябва да се знае и какво се прави, когато нещата се объркат, и кой е отговорен. И накрая - всичко опира до средства. Нужни са повече инвестиции, за да може страните от Европейския съюз да бъдат равностойни на САЩ и Азия“, каза  д-р Томаш Бабел - експерт по здравеопазване, мениджър за медицински и пазарен достъп към Европейския институт за иновации и технологии. Д-р Бабел се занимава с разработване на продукти, оценка на инвестиции, консултантски проекти за оценка на здравни технологии.

 

 


© 2023 BBA All rights reserved!