Андрей Марков: Доплащанията са гигантският проблем в здравната система

02.05.2023

Липсата на пълно покритие на реалните стойности на всички здравни услуги и дейности в системата на родното здравеопазване, която налага доплащания от страна на пациентите е гигансткият й проблем. Това заяви  в студиото на предаването „В развитие“ на телевизия Блумбърг, заместник председателят на Българска болнична асоциация и съосновател и управител на Сити Клиник- съдов Център Андрей Марков, 

 

„Ако в семейството или в средата, в която живеем се случи тежко заболяване, всички сме наясно, че онази част от финансирането на лечението, която не достига, се налага да бъде платена от джоба на самия пациент. И това се случва в момент, когато той е нетрудоспособен, няма стандартните за него доходи и така се натоварва цялото семейство, което от друга страна, няма възможност да работи пълноценно, защото трябва да се грижи и за болния. Това е гигантският проблем в системата.“, каза Марков. Той обясни, че за никой от участниците в здравната система не е тайна, че това, което се осигурява като публични финанси в момента е наполовина от това, от което системата има нужда.

 

„По обем на разхода за здравеопазване в България сме близки до парите в другите европейски държави. Голямата беда е, че у нас половината от тези пари се вадят като доплащане от самите пациенти. Ние вече нямаме солидарно здравеопазване. Обсъждаме го от години, знаем виновниците, но причината да не получаваме, това което очакваме е в замръзването на някои норми. Пример е задължението да бъдем осигурени в една здравноосигурителна компания като НЗОК, без да има конкуренция и без да има други доставчици на здравни услуги и сами да управляваме парите, които ние даваме. Защото реално парите, които се осигуряват през НЗОК са нашите пари. Ние сме ги платили и те трябва да достигнат обратно до нас под формата на здравни услуги.“, обясни заместник председателят на ББА.

 

Андрей Марков уточни още, че е изключително важно държавата да внася пълната сума за здравно осигуряване на своите държавни служители, така, както частния работодател.

 

За държавните служители парите за здравно осигуряване са точно наполовина, спрямо работещите в частния сектор и на практика лишаваме здравната система от едни средства, които са много важни“, каза Марков.

 

Заместник председателят на ББА нарече неправилна и дори лицемерна практиката - български пациенти да се лекуват в чужбина и с лекота да инвестират и развиват чужди здравни системи, но да се възмущават, когато в нашата собствена страна трябва да платят за същата здравна услуга и то в пъти по-ниска сума.

 

По отношение на бюджетът на НЗОК, Андрей Марков е категоричен, че парите са малко и недостигат по всички отделни пера. Той е категоричен, че докато се бави реформирането на здравната система, продължаваме да не правим това, което е необходимо за обществото. Според Андрей Марков в здравеопазването парите трябва да следват пациента и да отиват приоритетно там, където у нас има най-голям проблем и смъртност, като сърдечно съдови заболявания и онкологични заболявания. Наложителни са и мерки спрямо високата детска смъртност и майчиното здраве.

 

За финал на гостуването си, на въпрос на водещата Веселина Спасова по отношение на здравните застраховки, Андрей Марков заяви:

 

„Да, здравното застраховане трябва да се случи, но политиците трябва да вземат решението как. Предложенията за двустълбов модел, тристълбов модел на здравно осигуряване от години са в телевизионните студия, по кабинетите, но на практика реализация няма и затова страдаме. Това, което трябва да помним и за което да настояваме пред политици и управленци е, че ние имаме нужда бързо, сега и веднага от промяна на финансовия модел на здравната ни система“.

 

Цялото интервю вижте тук:

 


© 2024 BBA All rights reserved!