Андрей Марков: Д-р Дечев е професионалист с опит, големият проблем е в модела на системата

03.07.2018

Източник: Zdrave.net

Ясно е единственото предложение за нов управител на НЗОК в лицето на д-р Дечо Дечев. Той е отдавна познат на съсловието, но какви са очакванията към него попитахме различни негови представители. Как приема предложението д-р Дечев да оглави Здравната каса попитахме председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков.

Г-н Марков, как приемате единственото предложение за управител на НЗОК в лицето на д-р  Дечо Дечев и с кои проблеми на първо място трябва да се заеме той  според вас?

Според мен сегашният управител няма да има много проблеми за решаване, стига да бъде професионалист, а д-р Дечев е човек с опит, така че към него очакванията са различни в сравнение с тези към предишните управители. При всички случаи той е човек на място, доста по на място. Като цяло аз не очаквам от управителя на Касата да има някакви инициативи и да промени системата на здравеопазването. На практика неговото задължение е да спазва Закона за бюджета на НЗОК – той няма право да похарчи нито пет лева повече, нито пет лева по-малко, така че едва ли може да очакваме, че сме намерили лекарство, след като шеф на Касата става подходящ човек.

Като че ли надеждите спрямо него са големи, след като ръководената от д-р Дечев УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сочена за една от успешно управляваните болници у нас. В този смисъл  очаквате ли той да има възможност да привнесе опита си и в управлението на НЗОК?

Без съмнение този опит има голямо значение и ако се внимаваше винаги при избора на управители и се търсеха хора с опит, доказани хора, то не бихме стигали до такива тежки ситуации, каквито сме имали до момента. Многото смени досега показват, че шефът на Касата не е фигурата, която би могла да решава проблемите на здравеопазването. Той има много точни и ясни задачи и всяко отклонение от тях би му създало проблем – тоест неговата задача е да не се отклонява от закона. Досегашните управители на Касата не са били някакво изключение – те са се справяли кой по-добре, кой по-малко, а някои без съмнение не са били подходящи за това място.

Още като болничен мениджър д-р Дечев неколкократно повдигаше въпроса за неразплатената надлимитна дейност на болниците  – проблем, който бе изтъкван и от много негови колеги. Очаквате ли той да го повдигне и сега?

Т. нар. надлимитна дейност е голям проблем. Дейността, която е извършена и не е платена, е нарушение на Кодекса на труда в България. Според него положен труд, който не е заплатен, не може да има, а с надлимитната дейност изпаднахме точно в тази ситуация – извършен труд и дейност, които не са разплатени. Такова нещо няма никъде, така че аз очаквам всичко да си дойде на мястото. За съжаление ще минем по трудния път и с огромни разходи - Касата ще плати обезщетения, защото е осъждана и ще бъде осъждана за неплатена надлимитна дейност. Недалновидното управление води до щети на бюджета и до нови, по-големи разходи.

Почти всички досегашни управители на НЗОК не успяваха да изкарат пълния си мандат. Смятате ли, че д-р Дечев ще успее да се справи с това предизвикателство?

Според мен не би имало причини да не се справи – той е професионалист и знае за какво става дума, умее да управлява и за него това не би било проблем. Проблемът е друг и той е свързан с модела на системата – той трябва да бъде завършен, ако нещо е започнато. 

Министър Ананиев обяви, че подготвя два алтернативни модела на здравно осигуряване…

Той няма избор, а и не само той – всички ние като граждани нямаме избор. Без никакво съмнение трябва да променим системата, иначе всички ще търпим последствията, както правим и в момента. Всеки, който се налага да ползва това здравеопазване, вижда в какъв тунел се намира, дано да успеем да излезем на светлината.

Какво според Вас трябва  да залегне в тези модели и коя трябва да е най-съществената промяна, за да се преодолеят дългогодишните проблеми в сектора?

На първо място - промяна на финансовия модел, допълване на модела, защото знаем, че в момента огромен ресурс на практика е "на сиво". Огромен ресурс не е в състава на публичните средства, което е проблем. Солидарният модел в момента е пробит и компрометиран. Когато хората имат нужда от сериозно здравеопазване и грижа – точно те са натоварени, а би следвало солидарното застраховане да поеме този удар, защото никъде почти в Европа не се допуска подобно нещо. Колкото по-бързо се включи новият управител на Касата в намерението за промяна на модела, толкова по-бързо можем да стигнем до добър резултат. Очаквам от него подкрепа като възлова фигура в една голяма част от финансирането на нашата система.

 


© 2024 BBA All rights reserved!