АНДРЕЙ МАРКОВ, ЧЛЕН НА УС НА БОЛНИЧНАТА АСОЦИАЦИЯ: НИКОЙ НЕ Е УМРЯЛ ПРЯКО ОТ COVID-19

27.05.2020

Източник: в. Труд 

 

Хората вече започнаха да разбират, че никой не е умрял пряко от коранавирус, болните загиват от основните си заболявания. Досега нито един патоанатом не е предоставил данни за патоанатомична находка вследствие на Covid-19.

Едната от починалите лекарки, ми е роднина. Аз съм и кум. Илиана Иванова, която работеше в сливенската болница бе с тежка астма още от дете. Много тежка. Тя можеше да загине и от пневмония, и от всеки друг вирус, който я събори.

Казвах на Илиана, че не бива да влиза да работи в инфекционзно отделение, "а тя беше приела това като мисия. Казваше, че трябва да се помага на хората. Тя не си направи тест, но остана под карантина в дома си. Опасяваше се, че ако се окаже с положителна проба, ще затворят отделението на болницата. Илиана беше изключително всеотдаен човек.

За съжаление, покрай противоепидемичните мерки и изявите на някои лекари пациентите бяха така наплашени, че могат да се заразят с коронавирус, че пропускаха насрочени прегледи и не обръщаха внимание на заболяванията си. Информацията трябваше да се поднася по-балансирано и по-професионално, но объркването дойде и от това, че заболяването не се познаваше. Сега някои започнаха да плашат с втора вълна, но не се знае дали ще има такава.


© 2024 BBA All rights reserved!