Ананиев: Усилията на МЗ са насочени към оздравяване на държавните болници

14.02.2018

Източник: Zdrave.net

Усилията на екипа на МЗ са насочени към оздравяване на държавните лечебни заведения, така че те да могат да работят в условията на спокойствие, предвидимост, апаратурна и кадрова обезпеченост, като успоредно с това гарантират качествена и навременна медицинска помощ. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев днес в Габрово. Министърът присъства на откриването на реновираното педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в града.

„Съвсем скоро ще подпишем новия рамков договор, в който много важно място е отделено за детското здравеопазване. Разработваме и чисто нова Методика за субсидиране на лечебните заведения. Всичко това ми дава основание да твърдя, че в кратки срокове системата на здравеопазването не просто ще бъде стабилизирана, а ще работи така, че да удовлетворява и работещите в здравната система, и пациентите“, посочи още здравният министър.

Той припомни, че детското и майчиното здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“, заяви Ананиев

От думите му стана ясно, че за последните пет години Министерството на здравеопазването е инвестирало 500 хил. лв. в детското и акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова, а 200 хил. лв. са предоставени за закупуване на апаратура за двете отделения. За строително-монтажните дейности в детското отделение с Постановление на Министерския съвет пък са отпуснати 300 хил. лв. С други 200 хил. лв. капиталови средства на МЗ са закупени 10 апарата за хемодиализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – за отделението по хемодиализа.

По повод детското кардиологично отделение в Националната кардиологична болница, пред журналисти Кирил Ананиев заяви, че отделението няма да бъде затваряно и се полагат всички усилия то да работи нормално.


© 2024 BBA All rights reserved!