Ананиев обеща да не закрива болници Увеличават парите за някои клинични пътеки

18.12.2017

Източник: в. Стандарт

Държавните и общински болници, които са натрупали дългове, няма да се закриват, а ще се преструктурират така, че да работят ефективно.

Това обясни пред БНР здравният министър Кирил Ананиев, според когото главната цел е повишаване качеството на лечението. Първата клиника, в която започва преструктурирането, е МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч.

Министърът е провел среща с представители на Националното сдружение на общините и с кметове относно състоянието на общинските лечебни заведения. Постигнато е съгласие по предлаганите от МЗ мерки, част от които са преразглеждане на алгоритмите и клиничните пътеки. Става дума основно за увеличаване цените на пътеките по майчино и детско здравеопазване и на някои от тези, по които работят общинските болници, обясни Ананиев.

По повод приетата от парламента едногодишна забрана на здравната каса да поема финансирането за нови лекарства за ракови и редки заболявания, министърът посочи, че всъщност от общо 32 лечения забраната важи само за 4. За тях, както вече той обяви в събота, ще има специални лекарски комисии, които ще преценяват дали здравното министерство да плати за съответни пациент. За всеки казус съставът на тези комисии ще е различен, а Ананиев лично ще контролира работата им, за да не се бавят решенията. За новите лекарства Ананиев посочи, че дори в Германия се изчаква три години да се види ефектът от ново лекарство, преди здравните каси да го включат в списъка си, а в случая става дума за 1 г., с която се цели да се стабилизират финансите на касата.


© 2024 BBA All rights reserved!