Алисе Муртезова, зам.-председател на ББА, с участие в подкаста на БНР "В центъра на системата"

14.06.2022

Източник: БНР

 

В Световния ден на кръводарителя подкастът "В центъра на системата" започва да разнищва темата за кръводаряването.

 

Преди седмици от управляващата коалиция внесоха проектопромени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. До момента предложенията не са гледани в Комисията по здравеопозване, но кратките като обем текстове събудиха застинали от десетилетия проблеми в начина на организация на целия процес на кръводаряване и набиране на кръв и кръвни продукти у нас. 

 

Въпреки затруденията, които срещнахме със събеседниците в началото, в този първи епизод по темата, гостите проведоха ожесточен спор.

 

Спорът е в името на правилното разбиране на многобройните проблеми и пробойни. Участниците поставиха пред законодателя най-острите проблеми пред кръводаряването у нас.

 

Епизодът на подкаста "В центъра на системата", дава отговор дали поощренията като храни и тонизиращи напитки, пари за път, платен отпуск за всяко кръводаряване, ваучери и наливането на още милиони в системата, ще постигнат заветните цели в предлаганите промени в Закона за кръвта и кръводаряването - да има достатъчно кръв и най-вече - да се премахне ширещата се нелегална търговия с кръв и кръвни продукти.

 

От разговора ще научите:

  • Трябва ли да се заплаща за кръводаряването
  • Какъв е европейският опит
  • Какво означава безопасна кръв и чия отговорност е нейното проследяване
  • Кои са "професионалните кръводарители" у нас
  • Кои са митовете за кръводаряването
  • Кои са основните проблеми на кръвните центрове у нас
  • Промените в законопроекта на управляващата коалиция адекватни ли са на проблемите
  • Може ли стимул да бъде на кръводарителя да се прави и пълна кръвна картина

 

В епизода гости са:

✅ Мария Петрова - адвокат, специалист по медицинско право

✅ Д-р Станимир Хасърджиев - един от основателите и дълогогодишен председател на Националната пациентска организация (НПО) и Генерален секретар на европейското партньорство по здравеопазване

✅ Стефка Попова-Лазарова - юрист и председател на Българска организация за доброволно кръводаряване

✅ Алисе Муртезова - административен директор на Лечебни заведения „Медика" - Русе, замедтник-председател на Българската болнична асоциация, гост по телефона

 

"Много скептично съм насторена към предлаганите промени. Ние още през 2018 г. внесохме наши предложения за изменения и допълнения в три закона - Закона за кръвата, за здравето и Закона за лечебните заведения - всичко това е входирано, но до ден днешен няма резултат. Сега обаче, нашето разочарование е, че въобще не виждаме тези текстове, които предложихме. Те са от изключително съществено значение, като се започне от терминологичното единство, което трябва да се постигне във всички закони, касаещи този акт и се премине през администратино-наказателни разпоредби.

 

Знаем за широкото разпространената практика да се продава кръв и именно затова бяхме предложили един нов член в Закона за здравето. Според него - човек, който с цел лична облага склонява и организира едно или повече лица за възмездно даване на кръв, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 2000 лв. до 5000 лв.", каза Алисе Муртезова – административен директор на Лечебни заведения „Медика" - Русе. И добави:

 

"Големият проблем пред лечебните заведения са спешните случаи на пациенти с нужда от кръв. Трансфузионните центрове не винаги могат да реагират и когато ни дадат по спешност кръв, искат тези количества да бъдат заменени. И ние сме между "чука и наковалнята" - да искаме от близките кръв, а ако такъв пациент няма близки в България, как да им обясним, че те в рамките на няколко дни трябва да възстановят тази кръв и тогава ни питат - продава ли някой тази кръв?

 

Цялата публикация може да намерите тук. 

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!