АКУШЕРКИ ОТВАРЯТ САМОСТОЯТЕЛНИ КАБИНЕТИ

29.06.2020

Източник: в. Телеграф

 

Сестри и акушерки вече имат право да разкриват свои самостоятелни кабинети. Това вече е факт след промени в закона за здравеопазване. Така медицинските сестри вече могат да превържат рани или да сложат инжекция в свой кабинет, а акушерките да следят бременността на бъдещите майки, ако тя е нормално протичаща. Досега те нямаха законовото право за самостоятелна практика, а могат да бъдат част от екип, в който има лекар.

Повече от 10 години настояваме да бъдат възстановени женските консултации от акушерките, коментира преди БНР председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Лекарят провежда ехографско изследване, но акушерката може изследва определени физически показатели и да дава насоки за здравословния начин на живот на бременната. Тя е специалистът, който може да насочи бъдещата майка да предпочете естественото раждане пред секциото, когато за това няма медицински показания,,, казват още от бранша.

Грижата, която сега се осигурява на бременните, до голяма степен е свързана предимно с прегледите от лекарите, които трябва да се направят. Времето за женска консултация е ограничено - няма време за разговори и беседи. Изпълняват се основните дейности, но понякога на жените това не им е достатъчно, защото се нуждаят от повече контакт с медицинските специалисти. Ако има възможност акушерка да я посещава няколко пъти, то това ще надгради доверието между тях, смятат специалистите.

В повечето европейски държави и по света една нормално протичаща бременност се проследява от акушерка. Всичките изследвания, които се назначават, записите на детски сърдечни тонове, разговорите и споделянето на притесненията във връзка с бременността и раждането се осигуряват от акушерка. Самото раждане, ако всичко върви нормално, зад граница се извърши само от нея. Следродилните грижи и посещенията в дома също са грижа на тези медицински специалисти. В другите държави към лекарите се насочват жени, които имат специфични проблеми, свързани с бременността и раждането. Всичко, което е в рамките на нормата, акушерките могат да го извършват сами.


© 2024 BBA All rights reserved!