Адв. Свилена Димитрова: Трябва да се приеме адекватна Национална здравна стратегия 2021 – 2030

09.11.2021

Време е за приоритизиране от какви реформи има нужда здравеопазването. При всички случаи приоритетите трябва да ни помогнат за устойчиво осигуряване на здраве и благополучие. Това каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА) по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от вестник „Капитал“.

 

Сред необходимите решения тя посочи повишаване на доверието като цяло в системата, справяме с предизвикателствата, свързани със здравните кадри и разпознаване на проблема с недостига на средства. Според адв. Свилена Димитрова трябва да се работи за надпартийно обединение по важните теми в сектора, да се направи обективен преглед на предизвикателствата и да се приеме адекватна Национална здравна стратегия 2021 – 2030.

 

„При всички случаи интересите на пациентите е изключително важно да са поставени на първо място при предприемането на нужните промени в сектор здравеопазване“, каза още Димитрова.

 

Председателят на ББА подчерта, че натоварването в здравния сектор е особено силно по време на четвъртата вълна на пандемията, както заради високата смъртност и недостига и изтощението на кадрите в сектора, така и заради ниския дял на ваксинираните в страната и финансовите предизвикателства, пред които са изправени лечебните заведения.

 

„Една част от обществото, в това число болниците и медицинските специалисти, от две години не пестят сили и средства, за да лекуват пациентите с Ковид, държавата налива милиони от нашите пари, за да се справи с пандемията, а съд обяви рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве за заплаха за всички други човешки права и cвoбoди, ĸaĸтo и зa дeмoкpaтичния peд. И при цялата тази обстановка недоумение буди капсуловането на част от хората, които отказват да приемат световно доказания факт, че ваксините драстично намаляват риска от заболяване и смърт“, заяви адв. Свилена Димитрова. По думите й цената на това упорство е много висока и тя не се изразява само в затруднения на болниците, а в загиването на нашата нация.

 

„Там, където искаме да стигнем в бъдеще, е устойчивото здравеопазване, което е изградено върху усилия, насечени към повече превенция, повишаване на здравната култура на населението и електронно здравеопазване и дигитализация“, посочи председателят на ББА.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!