Адв. Свилена Димитрова: Най-важното е да не се създава излишно напрежение в системата

07.04.2022

Източник: Zdrave.net

 

Всяка регулация трябва да е съобразена със закона. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българска болнична асоциация адв. Свилена Димитрова по повод предложените в анекса към НРД 2020-2022 текстове, според които основните заплати на лекарите трябва да са минимум 2000 лв., на медицинските сестри – 1500 лв., а на санитарите – 900 лв.

 

Припомняме, че болничните сдружения излязоха със становище, според което началните основни месечни заплати за категориите персонал излизат извън предметния обхват на националния рамков договор, посочен изчерпателно в Закона за здравното осигуряване.

 

Надзорният съвет на НЗОК ще разглежда текстовете на анекса на 11 април, а БЛС – на Национален съвет на 16 април.

 

По отношение на промените, направени от Здравната каса във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка, според които COVID се лекува само в лечебни заведения с инфекциозни и пулмологични отделения, адв. Димитрова заяви, че има опасност това да доведе до напрежение.

 

Пациентите са свикнали да търсят помощ навсякъде, а болниците са поставени в ситуация да са виновни както в случаите, когато не ги приемат, така и когато ги приемат. Лечебните заведения са поставени в обяснителен режим за нещо, което не зависи от тях. Погледнато формално, те могат да отчитат пациентите по други пътеки, но това не е коректно. Същевременно няма яснота как ще се получават лекарствата за лечение на COVID. Не е ясно изобщо защо отпадат договорите по клиничните пътеки 39, 48 и 104, след като на голяма част от лечебните заведения, които досега са имали договори, ще им се наложи да продължат да лекуват пациенти с COVID, защото или в техния район няма болница с инфекциозно отделение, или не може да поеме всички нуждаещи се. Няма яснота кому е нужно това ограничение. Автоматичното отпадане на мерките, без да си дадем сметка кое до какво води, създава напрежение“, каза тя.

 

Адв. Димитрова заяви още, че нещата биха могли относително лесно да се регулират, като се направи анализ по области. „Ако е необходимо, може да се регулират с отделни заповеди за различните области. Най-важното нещо в сектора от две години насам обаче е да не се създава излишно напрежение, защото напрежението в болниците рефлектира върху пациентите и в крайна сметка всички сме потърпевши от грешни административни решения“, добави тя.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!