Адв. Свилена Димитрова: Излизането от COVID кризата зависи от цялото общество

05.11.2020

Източник: БНР 

 

Българската болнична асоциация приветства решението на правителството в големите болници да се изградят COVID зони от по 200 легла за лечение на все по - големия брой инфектирани пациенти. 

 

Пред Радио Пловдив председателят на асоциацията Свилена Димитрова коментира, че браншовите организации настояват да има по - концентрирана оценка за лечението на пациентите в лечебните заведения.

 

Стъпка в правилната посока

Докато се координира къде има свободни легла, пациентите обикалят с линейки, а в някои случаи това е фатално, посочи Димитрова. Тя определи като стъпка в правилната посока решението държавата да концентрира усилията си и целево да определи легла за лечението на тежки случаи.

Важно е как ще се обезпечи функционирането на този по - голям брой легла, подчерта председателката на Българската болнична асоциация. 

 

Персоналът е основният проблем

Лечебните заведения, които нямат ангажимент с разкриването на по - голям брой легла за COVID-пациенти, могат да допринасят с персонал.

Ясно е, че проблемът с персонала е най - основният в България. Сграден фонд имаме, но специалистите са ни малко.

Здравното министерство трябва да реши къде да има повече COVID-легла

Преценката трябва да дойде от страна на здравното министерство. То трябва да оцени сградния фонд, възможностите за изолация на отделенията за COVID-пациенти, наличието на специалисти и на апаратура.

Важно е да се избегне рискът от заразяване на пациенти и персонал в болниците, подчерта Свилена Димитрова. 

 

Пловдивският модел

В Пловдив е създадена много добра организация за разпределяне на COVID-пациентите. Те се приемат в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Георги", а останалите болници командироват там свои служители. 

Виждаме един модел, който работи успешно в Пловдив. Координацията е много добра. 

Този модел, но в по - голям мащаб, може да се приложи успешно и в София, смята Димитрова.

 

Държавни или частни болници

Готовността за лечение на пациенти с Ковид не зависи от това дали болниците са частни или държавни. Зависи от размера на лечебните заведения и от необходимостта на съответния регион.

В София има концентрация на болни. Но не навсякъде могат да се разкрият легла за лечение на ковид-болни, убедени са от Българската болнична асоциация.

 

Ситуацията е безпрецедентна

Намираме се в безпрецедентна кризисна ситуация. В излизането от нея трябва да бъде ангажирано цялото общество, категорична е Свилена Димитрова.

 

Интервюто на Неда Велкова с председателя на Българска болнична асоциация е в звуковия файл ТУК. 


© 2024 BBA All rights reserved!