Адв. Свилена Димитрова и Андрей Марков от УС на ББА с участие в 7-ма годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“

27.11.2020

 

„Лечебните заведения трябва да отворят вратите си по-активно да практическо обучение още от по-ранните етапи на медицинското образование. Това липсва на младите хора, разбираме го по интереса на студентите, които идват в болниците, за да трупат опит“, каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. България трябва да изгради план за създаване на медицински специалисти, както и стимули те да остават тук, допълни тя. Асоциацията ще направи предложение към законодателите да облекчат легализацията на документи на чуждестранни специалисти за работа в България.

 

„В България се получава противодействие на различни групи по темата. Съсловието без съмнение има водеща роля в битката, но същевременно другите институции, включително и държани, стоят някак встрани и не толкова ангажирани и ориентирани в това, как да създадем единна структура, която да е водена от съсловието, но да довежда до желаните резултати – намаляване на заболелите и загиналите от това заболяване“ каза още Андрей Марков. Той уточни, че институциите извън здравните и Националния оперативен щаб, както и неправителствените организации и дарителските инициативи не са обединени и координирани в действията си. „Това не е обвинение, а желание – всички да търсим начини за обединяващи структури, за да решаваме проблема по-ефективно“, поясни Андрей Марков.

 

Видео на конференцията може да намерите ТУК


© 2023 BBA All rights reserved!