Aдв. Свилена Димитрова: "ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА НЗОК Е СТЪПКА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА"

07.04.2017

Източник: Clinica.bg

Интервю на адв. Свилена Димитрова за Clinica.bg 

"Реформата трябва да се прави така, че да не спират инвестициите в здравеопазването".

Изборите вече отминаха. На прага на новата власт попитахме сектора какво очаква от нея. Кои са проблемите в сферата на болничната помощ, чието решение не може повече да се отлага от бъдещия парламент и кабинет, отговаря адв. Свилена Димитрова, заместник-председател на Българската болнична асоциация (ББА).

- Адвокат Димитрова, какво означават резултатите от изборите за здравеопзването? 

- В своята предизборна платформа спечелилата партия ГЕРБ посочи като свое разбиране за част от реформата в сектора демонополизацията на Здравната каса. Това е сериозна заявка, която е стъпка в правилната посока, така че - ББА ще следи с внимание какво следва, като изразяваме готовност, като представителна организация на болници, да участваме с експертна помощ в реформите. 
- Очаквате ли да се сформира устойчив кабинет, в който здравеопазването да е приоритет? 
- Такава заявка беше дадена, мисля че за всички е ясно колко важен приоритет е здравеопазването и че е от съществено значение политиките в сектора да са добре обмислени, за да се гарантира стабилност и спокойствие на хората. 
- Какви промени от обещаните е реалистично да се изпълнят, според вас? 
- Здравеопазването е сред основните приоритети, заявени от ГЕРБ. Напълно реалистично е да се мисли за поетапна демонополизация на НЗОК, това е стъпка, която България отдавна трябваше да направи. 
- Какво бихте искали да свърши бъдещият парламент и кабинет? 
- Реформата в здравеопазването и следването на добър модел не е лесна задача. Важно е, когато се избира да се правят каквито и да е промени, да се извършва обмислено и след съгласуване с професионалните и браншови организации, и представители на всички страни - лечебни заведения, пациенти, застрахователи и т.н. Реформата трябва да бъде направена така, че да не се притесняват пациентите, че нямат достъп до необходимата им здравна помощ, и така, че да не се спират инвестициите в здравеопазването, които ще ни гарантират модерна здравна помощ на европейско ниво.

www.clinica.bg


© 2024 BBA All rights reserved!