Адв. Свилена Димитрова: Бюджетът за здравеопазване трябва да гарантира качество и достъпност

08.11.2022

Бюджетът за здравеопазване трябва да бъде такъв, че пациентите да бъдат спокойни и удовлетворени. Финансирането е достатъчно, когато сме гарантирали достъпност и качество на здравеопазването у нас. Това каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА) по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от вестник „Капитал“.

 

По думите на адв. Димитрова здравният сектор се намира в изключително сложна ситуация, при това не само в България. Тя даде пример, че в Европа болнични асоциации призоват за цялостна корекция на бюджетите за здравеопазване заради двуцифрената инфлация.

 

„Лечебни заведения от цяла Европа искат компенсиране на здравния сектор и взимане на мерки с цел инфлацията да не се отрази на качеството и достъпа на пациентите“, посочи председателят на ББА.

 

Според адв. Свилена Димитрова страната ни не може да си позволи да изостава от световните и регионалните тенденции.

 

„В съседна Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще стане един от световните лидери в сферата на здравеопазването. В тази връзка трябва да работим нашите пациентите също да имат възможност да получат качество на възможно най-високо ниво“, коментира още адв. Димитрова.

 

В същото време тя подчерта, че не е неслучайно, че лечебните заведения и фармацевтичните компании са изпратили писма до НС на НЗОК за разпределяне на средства от резерва на касата, за да може годината да бъде завършена нормално на фона на инфлацията и на фона на необходимостта болниците да могат по достоен начин да заплатят на своите специалисти, да обслужат своите нужди и да могат в крайна сметка да предоставят една качествена здравна услуга.

 

„През тази година поставихме важните приоритети в болничното здравеопазване чрез изготвения Мениджърски болничен консилиум и бихме искали работата по тях да продължи“, посочи адв. Димитрова. Сред целите, които бяха изброени са лечебните заведения да участват във взимането на решения, остойностяване на лекарския труд, оценка на реалните разходи на болниците и подобряване на качеството на здравните услуги.

 


© 2023 BBA All rights reserved!