Адв. Свилена Димитрова: Болниците се нуждаят от финансиране за киберсигурност

21.09.2023

„Проблемът с киберсигурността в ерата на дигитализацията в здравеопазването е сериозен и отдавна е в обсега на коментарите в Българска болнична асоциация. Лечебните заведения в страната са усетили необходимост от въвеждане на мерки, за които обаче са необходими сериозни инвестиции, които трябва да бъдат идентифицирани". Това заяви председателят на ББА адв. Свилена Димитрова по време на специализираното събитие "Киберсигурност и дигитализация в здравния сектор 2023, организирано от сп. „Enterprise".

 

ББА ще отправи искане към здравното министерство за евро финансиране на болниците с цел изграждане на надеждна киберсигурност", каза адв. Димитрова и допълни: „Както знаете, един от големите проблеми в здравеопазването е постоянното недофинансиране на системата, което поставя на сериозно изпитание лечебните заведения, когато се наложат допълнителни разходи. В случаят всички сме наясно, че сигурността на пациентите, техните лични данни и най-вече здраве са от първостепенно значение, така че, ако държавата не може да осигури киберсигурността, болниците ще трябва мислим как да се защитим."

 

Всички участници в събитието се обединиха около това, че в дигиталната ера, в която все повече навлизаме, информационната сигурност е от огромно значение, за да бъдат защитени и лечебната структура, и пациента. 


© 2024 BBA All rights reserved!