Адв. Димитрова: Устойчивото здравеопазване не е мираж, а наша цел

10.12.2021

Източник: Капитал Здраве

 

Г-жо Димитрова вече в самия край на 2021 г. как бихте определили годината за здравния сектор у нас? 2021 г., както и миналата година преминаха под знака на предизвикателството ковид-19.

 

Натоварването в здравния сектор е особено силно по време на четвъртата вълна на пандемията както заради високата смъртност и недостига и изтощението на кадрите в сектора, така и заради ниския дял на ваксинираните в страната и финансовите предизвикателства, пред които са изправени лечебните заведения.

 

Можем ли да измерим цената на ниския процент ваксинирани хора в България?

 

Една част от обществото, в това число болниците и медицинските специалисти, от две години не пестят сили и средства, за да лекуват пациентите с ковид, държавата налива милиони от нашите пари, за да се справи с пандемията, а съд обяви риска от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве за заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред. И при цялата тази обстановка недоумение буди капсуловането на част от хората, които отказват да приемат световно доказания факт, че ваксините драстично намаляват риска от заболяване и смърт. Цената на това упорство е много висока и тя не се изразява само в затруднения на болниците, а в загуба на човешки живот.

 

Как ускоряващата се инфлация през тази година се отразява на лечебните заведения?

 

Повишаването на цените на тока доведе и до лавинообразно поскъпване и на другите компоненти, които повишават разходите за здраве. Това поставя лечебните заведения в безпрецедентна до този момент ситуация, и то в условия на пандемия. Отделно от това ББА от години се бори с недофинансирането на клиничните пътеки, като в момента включително разходите за лечение на ковид не се покриват напълно от държавата. Инфлацията само задълбочава съществуващите до момента проблеми. Повече от всякога имаме нужда от промяна на финансовия модел.

 

Какви решения трябва да се предприемат, за да се справи здравната система с предизвикателствата? На първо място, трябва да се приоритизират необходимите реформи в здравеопазването. Междувременно на всички нива трябва да работим за повишаване на доверието в системата. Необходими са и конкретни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани със здравните кадри. И не на последно място, за ББА е важно да се разпознава проблемът с недостига на средства за здраве, като заедно с увеличаване на средствата да се мисли и за тяхното по-ефективно използване.

 

За една реформа в здравеопазването е нужно стабилно управление, какво смятате, че ще се случи оттук нататък?

 

През последните 20 години България пропусна много възможности да направи здравната реформа, от която имаше нужда. Сега това, от което се нуждаем всички като общество, е надпартийно обединение по важните теми в сектора, обективен преглед на предизвикателствата и приемане на адекватна Национална здравна стратегия 2021 - 2030. И в центъра на всички промени трябва да стоят интересите на пациентите. Настоящият етап от политическото развитие на страната отваря възможности с нова енергия да работим така, че да подобрим ефективността на здравната система. Но държа да подчертая, че неслучайно ББА още от 2019 г. търси консенсус между всички болнични асоциации и лекарския съюз по различни приоритети, защото е важно, бидейки част от една система, да решаваме проблемите в съвкупност, а не на парче. Надяваме се следващото редовно правителство да продължи практиката, въведена от служебното такова, и при решаване на концептуални за здравната система въпроси да търси експертното съгласие на всички болнични асоциации, защото само така могат да се правят устойчиви промени.

 

От днешна гледна точка мираж ли е устойчивото здравеопазване у нас?

 

Устойчивото здравеопазване е в крайна сметка целта, която искаме да постигнем, предприемайки промяна на модела и показвайки заедно воля за реформи. При всички случаи приоритетите трябва да ни помогнат за устойчиво осигуряване на здраве и благополучие. Можем да го постигнем чрез насочени усилия към повече превенция, повишаване на здравната култура на населението и електронно здравеопазване и дигитализация.

 

Устойчивото здравеопазване не е мираж, а пътят, по който искаме да вървим.

 

***

ПРОФИЛ

 

АДВ. СВИЛЕНА ДИМИТРОВА, е втори мандат председател на Българска болнична асоциация, с над 22 г. опит в корпоративното право и преговорите, а последните 10 г. специализира и медицинско право. От 2015 г. до 2019 г. адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 г. е председател на ЦСМ при Софийски районен съд и Софийски градски съд. член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME.


© 2022 BBA All rights reserved!