90% от болниците в страната са готови за работа с новата система за прием на болни с пръстов идентификатор

31.10.2016

Източник: Дарик радио

90% от болниците в страната са готови за работа с новата система за прием на болни с пръстов идентификатор, обяви пред Дарик зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Ваньо Шарков: Повече от 2 месеца се провежда тестово изпитване на системата. Лечебните заведения имат системата, с която да се прави идентификацията. Около 90% от лечебните заведения почти на 100% регистрират своите пациенти през тази система, така че няма основания да имам някакви притеснения. Всичко е въпрос на организация и всичко е въпрос на... как да кажа, на създаване на такъв ред, по който да няма абсолютно никакво забавяне на пациентите. Това, което е ясно казано и вече се работи по този начин, първо, е задължението на лечебното заведение пациентът да бъде хоспитализиран и да му бъде оказана нужната медицинска помощ, а регистрацията чрез системата за идентификация може да бъде направена в рамките на деня, не е задължително тя винаги да бъде направена на секундата преди той да бъде хоспитализиран. Това го знаят лечебните заведения, те работят по този механизъм и мисля, че няма никакви притеснения.

Репортер: С какво е по-добър този метод в сравнение с досегашния, който използваха някои от болниците за устройства за маркиране на лична карта при прием?

Ваньо Шарков: Ами това, което мога да кажа е, че например, в едно лечебно заведение при проверка беше намерено цяло чекмедже, пълно с лични карти. Второто, което мога да кажа е, че това е системата, при която няма опасност да забравиш своята лична карта. А в момента, ако ти я откраднат, се влиза в процедура на издаване на нова лична карта. Всеки български гражданин плаща за издаването на лична карта. В случая със системата с пръстовия идентификатор нямаме нищо такова. Това е системата, при който това не струва абсолютно нищо на пациента и на практика винаги е в него, да кажем механизмът, по който ще се прави регистрацията в лечебното заведение, тъй като никой няма опасност да си забрави пръста вкъщи.

Репортер: Да кажем така, няма да се отлага стартът? Защото имаше очаквания, че от 1 ноември няма всички лечебни заведения да заработят?

Ваньо Шарков: Не е необходимо да се отлага. Лечебните заведения разполагат със системата за идентификация. И това, което мога да кажа е, че към момента за тези само месеци през системата са минали повече от 250 хил. пациенти.

Увеличаването на дарителските кампании няма връзка с откази за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина към здравното министерство, категоричен беше зам.-министър Ваньо Шарков. По думите му Фондът не финансира експериментални дейности, както и недоказани като ефективност лечения от медицинска гл.т., но родителите са в правото си да търсят помощ по друг път.


© 2023 BBA All rights reserved!