90 лекари липсват в спешна помощ в София

07.03.2017

Източник: в. Сега

90 щатни бройки за лекари са незаети, обяви директорът на центъра за спешна медицинска помощ в София Георги Гелев пред БНТ. Щатът в центъра е разчетен за 36 екипа, които да са на смяна едновременно. Реално обаче в столицата на едно дежурство има не повече от 20 екипа.

Все пак свободни места за медицински сестри и шофьори няма, допълни д-р Гелев. Освен това през 2016 г. за пръв път тенденцията в съотношението на напускащите и назначаваните в столичната спешна помощ е обърната и отливът е по-малък, отколкото са новите медици, похвали се той. През м.г. напусналите са 109 души, а назначените са 119. В началото на 2017 г. са назначени и 7 парамедици.

Тенденцията за привличане на повече кадри към спешна помощ е трайна заради увеличението на заплатите, обяви Гелев. "Ако тази тенденция се запази до края на годината, може би ще достигнем до някакво ниво, близко до оптималното", коментира той.

Гелев твърди, че няма забавяне на линейката при случая с починалото 11-годишно момиче в 52-ро училище. Общото време от подаване на сигнала до хоспитализацията на детето е било 27 минути, каза Гелев. Според него огромно забавяне е имало от страна на директора на училището и учителката на детето. От училището пък твърдяха, че спешна помощ е закъсняла с 30 минути.

 


© 2024 BBA All rights reserved!