80 умни светофара в София ще пускат линейки и пожарни Трябват 500 000 лв. за устройства в колите на Бърза помощ

16.02.2017

Източник: в. 24 часа

Най-натоварените кръстовища в София могат да дават зелена вълна на линейки и пожарни. С нужните устройства са оборудвани 80 от 187 умни кръстовища. Столичната община е снабдила с тях и 2 от около 100 линейки, за да се тества системата. Как работи тя, показа в сряда кметът Йорданка Фандъкова в общинския център за управление на трафика. Останалите 107 кръстовища ще бъдат оборудвани с устройствата до средата на годината. За да минават на зелено линейките по тях и да не губят време в задръствания обаче, са нужни между 400 000 и 500 000 лв., с които Бърза помощ да купи устройствата, които ще управляват сигналите на светофарите.

Изграждането на умните кръстовища с нови светофари, датчици, камери и център за управление на трафика струва 10 млн. евро.

Времето за преминаване през тях е съкратено с 1/3, а очакванията са вредните емисии да намалеят с 25%.

Устройствата в светофарите и в линейките си предават сигнал безжично при включени сирени.

В зависимост от маршрута и задръстванията пътят до пациентите може да се намали от 2 до 10 минути.

Благодарение на камерите в Центъра за управление на трафика, в който постоянно има и представител на КАТ, миналата седмица шофьор опитал да избяга от мястото на катастрофа, която станала в района на парламента, но бил пресечен от полицейски патрул при ларгото.

"Системата беше завършена през 2016 г. Вече започна надграждането й, за да може през кръстовищата да се пропускат приоритетно градския транспорт, ако има закъснения от разписанието.

Тя може да осигурява зелени вълни на специализирани автомобили - линейки, пожарни, полицейски патрули и коли на НСО, ако те разполагат с устройства", обясни фандъкова.


© 2024 BBA All rights reserved!