80 диабетици минаха на доплер безплатно. Ултразвуковият апарат в "Сити Клиник - Бургас" дава надеждна информация за състоянието на съдовете .

04.08.2016

Източник: в. 24 часа

Изключителен интерес предизвика кампанията на "Сити Клиник - Бургас", и дружеството на диабетиците за профилактични прегледи с Доплер, тъй като диабетът е тясно свързан със сърдечносъдовите заболявания.

"За около месец през кабинета преминаха над 80 пациенти, като 10 процента от тях бяха оставени в болницата за ангиография, дилатация, стентиране и лечение. Почти всеки втори получи медикаментозна терапия, а мнозина едва на този преглед узнаха, че болките в краката не са поради диабета, а защото имат имат запушване на периферните съдове на краката", казва завеждащият кабинета за доплер д-р Насратулах Муба Ракша, специалист по антология, кардиология и вътрешни болести в "Сити Клиник - Бургас".

Лечението, което рутинно прилага екипът на водещия инвазивен кардиолог д-р Мариана Контева, управител на "Сити Клиник - Бургас", е навременното прилагане на ендоваскуларна терапия, след която болката моментално изчезва.

.Двама от пациентите диабетици бяха в прединсултно състояние и на тях им бе направено стентиране, което възстанови кръвотока в тези толкова важни кръвоносни пътища", допълва д-р Муба Ракша. Каротидното стентиране е високоспециализиран метод за предотвратяване и лечение на исхемичен мозъчен инсулт, рутинно прилаган в отделението по инвазивна кардиология в "Сити Клиник -Бургас". Методът е по-щадящ за болните и няма необходимост от постоперативна рехабилитация.

В профилактирането на това тежко заболяване единствената специализирана болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология в Югоизточна България откри кабинет по ангиология и доплер, който заработи от началото на. юни.

Ултразвуковият доплер на сънните артерии дава надеждна и сигурна информация за преценка на болните и показания за лечение - каротидно стентиране или оперативно лечение. Кабинетът работи всеки делничен ден.


© 2024 BBA All rights reserved!