70 хил. медици с по-високи заплати - 250 млн. лв. влизат в системата

29.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

Допълнителен финансов ресурс от 250 млн. лв. ще влезе в правната система до края на 2020 г. Средствата ще бъдат насочени основно за увеличение на заплатите както на лекарите и останалия медицински персонал в лечебните заведения, така и на работещите в структурите на здравното министерство и на всички, борещи се на първа линия с COVID-19. Мярката ще обхване над 70 000 души, а целта е да се гарантира устойчивост на системата в идните месеци, когато се очаква епидемията от коронавирус да се разраства.

Това обяви новият здравен министър проф. Костадин Ангелов на първата си пресконференция след поемането на поста в петък. Той очерта точно как ще бъдат разпределени средствата, които са част от пакета антикризисни мерки на кабинета и увери, че условието, повишените средства да отидат за увеличение на заплатите, ще бъде разписано в анекса към рамковия договор, който лекарският съюз и здравната каса ще подпишат.

От 1 август с 30% по-високи заплати ще получават работещите на първа линия. За целта са предвидени 12,4 млн. лв., като разчетите са направени така, че повишението да се запази и през 2021 г

Мярката ще обхване над 6000 души, които работят в РЗИ, държавните психиатрични болници, центровете за трансфузионна хематология, агенция "Медицински надзор", агенцията по лекарствата, Националните центрове по обществено здраве и анализи, по радиология и по заразни и паразитни болести, НЕЛК, както и служителите на здравната каса, командировани в РЗИ във връзка с COVID епидемията, обясни проф. Ангелов.

По-високи заплати ще получат и над 17 000 лекари, 44 000 професионалисти по здравни грижи и над 10 хил. души немедицински персонал.

Това ще стане през вдигането на цените на клиничните пътеки, като за целта се увеличава оперативният ресурс на здравната каса със 126,3 млн. лв. Средно с 10% ще е увеличението на пътеките пак от 1 август. "Тези, които са добре финансирани сега, ще бъдат увеличени с по-малко, а тези, които са недофинансирани - с повече", каза министърът.

Тези над 126 млн. лв. обаче няма да бъдат дадени от държавата, а ще дойдат от вътрешно преструктуриране. Ще се ползват средства от резерва и такива, които болниците не са изразходвали, когато в извънредното положение плановият прием бе спрян (вече 4 месеца действа помощната мярка, болниците с намалена дейност заради епидемията могат да получат от НЗОК 85% от приходите си за януари и така остават 15% неизползвани - б.а), разясни той.

Обещаното вече увеличение от 20 лв. на клиничните пътеки също остава, допълни зам. здравният министър Жени Начева. Те са за тестване за COVID-19.

Тъй като общинските болници не могат да получат значителни средства по линия на коронакризата, за тях ще се ползват различни други механизми - например за отдалеченост.

Общо 6 млн. лв. допълнително за заплати ще получат 70 общински болници. Целта е да се достигнат минималните прагове на възнаграждения, заложени в колективния трудов договор 950 лв. за медицинска сестра и 1200 лв. за лекар.

Средствата са част от пакет от общо 17,3 млн. лв. допълнителните средства за общинските болници. Те ще се осигурят по наредба 3 за дейности, които не се покриват от НЗОК и за които плаща Министерството на здравеопазването.

9,5 млн. лв. от тях отиват в 44 болници, които лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително COVID-19. Близо 2 млн. пък са за лечебни заведения със структури за специфични и неспецифични белодробни заболявания, за 12-те центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения.

Гарантирано до края на годината работещите на първа линия медици ще получат допълнителните 1000 лв. към заплатите си, увери проф. Ангелов. За тях са заделени 67 млн. лева.

Други близо 15 млн. лв. са предвидени за ваучери за туризъм на стойност 210 лв., от които да се възползват над 10 хил. служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия.

Ще се финансира и купуване на още апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

Новият министър обеща да работи и за мерки за подпомагане на медиците в доболничната помощ - джипита, специалисти, зъболекари, лаборанти.

Раздават още 83 000 PCR теста на лабораториите

Близо 30 000 са наличните PCR тестове, с които разполага държавната фирма "БулБио" в момента. Закупени са още 83 хил., които ще бъдат раздадени на всички 38 лаборатории, определени със заповед на здравния министър, в които се правят изследвания за коронавирус.

Това съобщи министър проф. Костадин Ангелов. И подчерта, че никой пациент, който има симптоми или е бил контактен и има съмнения, че може да е заразен, не бива да заплаща за теста си при прием в болница, защото държавата осигурява PCR тестовете за тези случаи.

"А там, където изпълнителните директори са въвели допълнителна организация, която цели да осигури живота и здравето на служителите в лечебното заведение, както и сигурността на постъпилите пациенти, този разход остава за сметка на болницата", обясни той. Но нито един български пациент не трябва да заплаща тест за постъпването си в лечебното заведение, категоричен бе министърът.

Лични предпазни средства и дезинфектанти пък са осигурени за 3 месеца напред.   


© 2024 BBA All rights reserved!