7 години от първата операция на сърце в Бургас "Аджибадем Сити Клиник Бургас" е кардиоболница на европейско ниво

22.03.2018

Източник: в. 24 часа

Кардиохирургията е модерна и разработена медицина, която до откриването на специализираната болница за кардиохирургия "Аджибадем Сити Клиник Бургас" (бивш кардиоцентър "Понтика") бе дефицит в голям регион като Югоизточна България. С нея тази липса бе запълнена и пациентите от Бургас и региона получиха шанса и възможността да се лекуват, без да се налага да ходят до сродни здравни заведения в София, Пловдив или Варна.

Всичко започва преди 7 години, когато лекари и сестри, работили в най-добрите кардиоклиники у нас - "Света Екатерина", "Токуда" и "Света Ана" в София, както и УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, поставят началото на кардиохирургията в Бургас и региона.

На 28 март 2011 г. е направена първата операция на сърце, а през 2018 година хирургичните интервенции наброяват повече от

2200, като от първия ден тук се извършва пълният обем интервенции върху сърцето с изключение на трансплантациите.

Поне на толкова семейства е била дадена възможността да подкрепят лично своите близки и вдъхнат кураж в това тежко житейско изпитание. Наличието на модерна и съвременна болница в Бургас спестява тревожното изживяване в чакане и неизвестност на друго място, както и мъчителното пътуване на болния.

Естествено липсата на такъв важен хирургичен отрасъл през годините се отразява върху състоянието на болните и хирурзите се изправят пред случаи с толкова тежки и необратими поражения на сърцето, че често им се налага да правят комбинирани операции.

"Аджибадем Сити Клиник Бургас" притежава кардиохирургично отделение с най-съвременна модерна апаратура, две операционни зали и кардиореанимация на европейско ниво. Но най-голямото достойнство на болницата са специалистите.

За 7 години под ръководството на завеждащия отделението по кардиохирургия д-р Тодор Якимов взеха специалност още трима кардиохирурзи - първоначално д-р Андрей Неутов, а от година д-р Петър Петров и д-р Горан Миланов. Двама са специализантите по кардиохирургия, на които им предстои изпит по специалност.

В отделението работят двама кардиолози - д-р Вера Семерджиева и д-р Николай Танчев, които проследяват всеки болен от установяването на заболяването до пълното възстановяване с последващи редовни следоперативни прегледи и консултации.

Лекарите и сестрите са преминали обучение в най-добрите кардиоклиники у нас и ежегодно посещават курсове и международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

В кардиохирургията компромиси не могат да бъдат правени - в отделенията по кардиохирургия и реанимация със завеждащ д-р Николай Увалиев разполагат с всички технически и медикаментозни средства за поддържане на жизнените функции на пациентите.

Апаратурата от най-съвременно ниво осигурява извършването на този вид специализирана медицинска дейност - дихателна апаратура, с която се подкрепя дишането, и за поддържане на циркулацията в сърдечносъдовата система на пациентите. В бол ницата разполагат с всички видове техника за подпомагане и заместване на бъбречната функция, която много често започва първа да страда, особено при тежко болните.

Имат пълния арсенал от средства, с които могат да подпомогнат преодоляването на критични състояния.

По отношение на самата сърдечна операция на квалификацията на лекарите, апаратурата, на грижите, свързани с обезболяването, с ранния следоперативен период и с поддържане на жизнените функции това, което "Аджибадем Сити Клиник Бургас" предлага на своите пациенти, е на нивото на европейските болници и стандарти.


© 2023 BBA All rights reserved!