696 дни са необходими на една нова терапия да достигне до онкологично болните пациенти в България

20.05.2022

Източник: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 

Средно 696 дни са необходими на една нова терапия да достигне до онкологично болните пациенти в България, сочи доклад на IQVIA. Това е доста повече от средните 561 дни за Европейския съюз.  

 

Докладът беше представен по време на голяма работна среща между представителите на Националния онкологичен алианс, инициирана от Българското онкологично научно дружество (БОНД) с председател Проф. д-р Асен Дудов, дм, началник Клиника по медицинска Онкология в Acibadem City Clinic Младост.

 

По време на срещата бяха обсъдени основните цели и приоритети, залегнали в Националния противораков план, както и оставащите стъпки до неговото финализиране и приемане. „Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен „Национален противораков план“, и благодарение на разбирането и подкрепата на Министерство на здравеопазването, сме на финалната права.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, дм.

 

През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а други 1,3 млн. души са загубили живота си вследствие на заболяването. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака във водеща причина за смърт в ЕС.  

 

„Тези данни за пореден път показват липсата на адекватна превенция и работещи скринингови програми в страната. Ако имахме такива, щяхме да диагностицираме рака на гърдата, както и много други заболявания, в доста по-ранен стадий. Надяваме се с приемането на Националния противораков план и стартирането на дейностите по него, да обърнем тази статистика, както и да осигурим равен достъп до съвременно лечение за всички граждани в страната“, допълни проф. Дудов. 

 

В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни. 

 

Инициативата е придружена от комуникационна кампания под надслов „Заедно срещу рака“, чиято цел е да популяризира и разясни значението и етапите по създаване на Национален противораков план в страната, базиран на европейския модел. Стратегическа цел на информационната кампанията “Заедно срещу рака” е обществото да бъде информирано за нуждата от осигуряване на модерни и адекватни медицински грижи за пациентите с онкологични заболявания. Официален партньор на кампанията е Министерство на здравеопазването. 

 

Проф. Дудов е сред водещите специалисти по медицинска онкология у нас. Има значителен опит в диагностиката и системната лекарствена терапия на солидните тумори: рак на млечната жлеза, тумори на храносмилателния тракт, рак на простата, бъбрека и някои други. 

 

Прилага и проучва подходи за преодоляване на лекарствената резизстантност при противотуморни лекарства, както биологимни в т.ч. таргетни терапии на злокачествени тумори.

 

Статията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!