610 лв. за деца на работещи родители

14.08.2020

Източник: в. Стандарт

 

Нови мерки в подкрепа на работещите родители.

По 610 лева помощ на месец ще могат да получават до края на годината семейства с едно дете до 14 г. по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Семействата с две или повече деца ще вземат по 915 лв. Това реши правителството, приемайки в сряда нови мерки в помощ на хората у нас при евентуално разрастване на епидемията от коронавирус. Много родители изчерпиха всички свои възможности за платен и неплатен отпуск по време на извънредното положение. И наесен, ако трябва да си останат вкъщи за дистанционно обучение на децата си, няма да могат да се справят.

"Подкрепяме семействата с деца до 14 години, като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

От новата помощ ще могат да се възползват родители, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и майки или бащи, които отглеждат сами децата си. Промените са записани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За осъществяването им кабинетът задели 85 млн. лв.

"Тази помощ се отпуска само в случаи на дистанционно обучение или затваряне на ясли и детски градини, и ако семейството отговаря на всички критерии. След като започне учебната година, ще издадем специални указания. Родителите ще подават молби за помощта в звената на Агенцията за социално подпомагане", обясни социалният министър Деница Сачева.

Месечната помощ е равна на минималната работна заплата - 610 лв. За семейства с две и повече деца подкрепата е 150%.

Новата помощ е за семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или пък то е по-малко от минималната заплата. Подкрепа ще получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, трябва да е по-нисък или равен на 610 лв.

Помощта ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Повече пари за болници и училища отпусна още кабинетът. С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 млн. лв. получава и "Майчин дом" за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.

С 8,66 милиона лева се подсилват инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, ще се купи и модерна медицинска апаратура.

16 милиона лева влизат в обновяване и модернизиране на кабинети по природни науки, дигитални технологии и математика (STEM) в 160 училища в страната. "За да можем, след като ги обучим, да излязат на протест", коментира премиерът Бойко Борисов. Средствата са залегнали в национална програма "Изграждане на училищна STEM среда", насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

"От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден", обобщи Борисов.


© 2024 BBA All rights reserved!