6000 са студентите през 2017 в МУ-Пловдив

02.01.2018

Източник: Zdrave.net

Студентите в Медицински университет-Пловдив наброяват над 6000 души, сочат данните от тази учебна година. От висшето учебно заведение за поредна година отбелязват засиления интерес към специалностите, които се предлагат, което гарантира влизане в тях с висок успех. 40% от студентите са чужденци. Една от причините е англоезичната форма на обучение, която се предлага, съобщиха от учебното заведение. 

„Интересът към медицината и към магистърската степен е много голям. При нас кандидатстват по 5 човека за едно място”, заяви ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

От Националната агенция по оценяване и акредитация, оценявайки големия капацитет на Университета, постигнатото в материалната база, новите университетски болници, дадоха за Медицински факултет 2600 студенти капацитет, като досега той е разполагаше с 1800.

„Това означава, че можем да увеличим приема, като се вземат предвид и ресурсите, което е хубаво, защото по този начин ще можем да отговорим на изискванията. Още повече, че има действително огромен дефицит на лекари в страната и в чужбина”, смята ректорът на МУ-Пловдив.

Той подчерта, че през 2017 година ръководството е променило коренно начина, по който се влиза в Университета.

„Това не стана изведнъж – в рамките на няколко години последователно ние променихме системата, така че тази година при нас изпитът беше така, както при най-големите западни университети с тест по биология, тест по химия, мобилен принцип в рамките на един ден. Въпроси, които имат различни нива на сложност, които тестват не само паметта на студентите, а и другите им възможности и качества. Поради това имахме над 30% по-голямо участие. Това означава, че можем да подбираме и по-качествени студенти”, коментира ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

МУ-Пловдив има няколко много сериозни постижения през тази година. Едното от тях е, че завърши изграждането на Студентски административно-информационен комплекс, така че входът на болниците и университетът имат вече модерен вид.

„Това по западната номенклатура е „Welcome center” с прекрасни условия за приемане, записване, административно обслужване на наши и чуждестранни студенти, имаме дори и психолог там. Освен този център, ние сме амбицирани тази година да сменим целия ландшафт. През 2018 година се надявам да започнем строителството на нов учебен корпус, да направим ремонт на старите сгради на болниците, които изглеждат по не най-красивия начин. Дай Боже да започнем да строим и комплекса, наречен Бърза помощ, където ще има още един учебен корпус, където ще бъде и така нареченият Диагностичен лечебен център. Надявам се, че през 2019 година всичко ще изглежда по съвсем различен начин”, заяви още ректорът проф. Костянев.

През 2017 година Медицински университет-Пловдив се присъедини към ЕВН, за да бъде решен проблема с отоплението и климатизацията.

„Това е много сериозна стъпка, свързана и с много средства, но голяма част от тях ще бъдат осигурени от ЕВН. С модернизирането на отоплението и климатизацията, разходите паднаха постепенно с 30%, а след това с 50%. Реализирахме много добри икономически параметри”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Друго знаково събитие през 2017 година, което касае научната и образователната част, е завършването на Симулационния тренировъчен център, който е гордостта на Университета.

„Глазурата на тортата беше между 14 и 16 декември, когато направихме тук първата Национална и Международна конференция, посветена на симулаторите в медицината, с много сериозно международно участие. Идеята е догодина да сертифицираме този център. Той е един от най-добрите в Южна Европа и с него ставаме технологични лидери в областта на техническото образование, на виртуалния свят, защото живеем в дигитално време, работим с дигитално поколение и това са неизбежни стъпки”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Той подчерта, че в момента в България няма друг подобен център и заяви, че ръководството се опитва да изгради стройна система, борд с международно участие и да започне да експлоатира максимално това, защото е една много сериозна инвестиция.

„Искаме да бъдем полезни за студентите и на специализиращите лекари. Интересът е огромен, вече има листа на чакащи за различните курсове. Най-важното е, че с него се надяваме да намалим процента на медицинските грешки, защото студентите и специализантите ще могат да тренират най-трудните хирургични манипулации. Непрекъснато се стремим да обновяваме техническия парк на лабораториите. Навсякъде имаме смарт телевизори, навсякъде се използва електронно обучение”, съобщи още проф. Костянев.

Той добави, че през 2017 година ръководството на МУ-Пловдив разшири и базата на университетската болница.

„Факт е, че ние в момента имаме най-добрата студентска база, и като общежития, и като столове, и като спортна база. Освен строителството, предстоят ни и много национални конференции на научни дружества, списъкът ще бъде над 30. Така се гради авторитет. Поставяме си нови цели. Рейтингът на университета се вдига не само в страната, но и в чужбина, което е много важно. Единствено ние от медицинските университети сме в така наречената Интер ранг система, която оценява обективно. В Еразъм продължаваме да сме на високо ниво”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Има обаче още цели, които се надява да постигне.

„Моя голяма мечта е да направим нова библиотека. Това е нещо, без което не може един университет. Това  ще бъде една съвременна библиотека, отговаряща на съвременните изисквания – с електронни листове, с отдалечен достъп. В тази библиотека предвиждаме да имаме и Музей на медицината. Вече имаме събрани първите експонати. Колегите го приеха много ентусиазирано, защото историята - това е пряката ни връзка с нашата памет и с артефактите на времето. Те възпитават, а и един медик трябва да знае какво е било по-рано. Вече имаме и контакти дори с нашия Исторически музей, така че ние можем да създадем много модерен музей, който датира още от хилядолетията, защото ще има и археологическа част. Мисля, че и в тази насока ще постигнем добри резултати и разбира се, най-важното е непрекъснато да подобряваме качеството на преподаването, защото това е всъщност основната ни цел”, заяви ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

По повод новата 2018 година той пожела на колегите си здраве, късмет и хармония, а на студентите - да запазят огромния си ентусиазъм!


© 2024 BBA All rights reserved!