60 млн. лв. е преразходът за лекарства в НЗОК

30.07.2018

Източник: в. Дума 

За първите 6 месеца на годината преразходът за лекарства в бюджета на НЗОК е 60 млн. лв. Това обяви след заседание на Надзорния съвет на касата зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзора Жени Начева. Надзорниците приеха в края на седмицата отчет за шестмесечието и анализ на контролната дейност.

"На този етап дефицит се очертава в едно направление - това е разходите за лекарства. Ние планирахме още в началото на годината дефицит по отношение на разходите за лекарства, но сме набелязали необходимите мерки, без да има напрежение заради тези темпове на ръст", обясни Начева. Тя смята, че са необходими спешни промени в Наредбата за оценка на здравните технологии, защото в момента "вратата е много широко отворена". "За следващата година очакванията са колосални, огромни и с никакви отстъпки не можем да ги преодолеем, ако не вземем някакви по-оптимални мерки в тази посока", каза Начева. От думите й стана ясно, че за догодина е планирано увеличение на парите за лекарства със 175 млн. лв., но в тях се включва и очакваният дефицит от 2018 г., който според прогнозите може да се сведе до около 40 млн. лв.

Освен планираното увеличение за 2019 г. в бюджета на НЗОК за медицински изделия със 17 млн. лв., Начева предлага от догодина фирмите да представят документ, че изделието им се реимбурсира в поне 3 европейски държави и да посочат цената, и след това и нашият фонд да го заплаща.


© 2024 BBA All rights reserved!