55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от година

14.03.2022

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата подкрепа на Филип Морис България. През есента на 2021 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 24 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 7-24 септември 2021 г.

 

Общият брой на прегледаните хора и в трите региона е 1418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714.

 

Целите на проекта „Забавно лято, грижовна есен“ съвпада с мисията на ББА да направим здравната система достъпна за всички пациенти. При посещенията на лекари в малките населени места беше установено, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е важно да отбележим, че въпреки че програмата е предназначена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, включително и деца“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.

 

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

 

Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240.

 

Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология проведоха прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществиха от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Пулс“, Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Дулово, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.

 

Над 600 души са успели да прегледат екипите на болница „Хигия“ през есента на 2021 г. Бих искала да благодаря на фондация bCause, че ни даде възможност да отидем там, където има нужда от нас като лекари“, заяви доц. д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на болница „Хигия“.

 

Предписаните мерки за превенция от лекарите и в трите региона включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация.

 

Сред предписани мерки за лечение са планов прием, нова терапия, допълнителни лабораторни изследвания; нови медикаменти, планова хоспитализация, оперативно лечение, очила, допълнителни прегледи, включително спешна хоспитализация.

 

Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

 

За изминалите 7 години “Забавно лято, грижовна есен” обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади предприемачи в 26 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,4 милиона лева.

 

Програмата е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.


© 2023 BBA All rights reserved!