43 заразени, пет огнища на CОVID-19 продължават да горят

08.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

43-ма новозаразени с коронавирус за денонощие отчете вчера Националната информационна система - поредния ден с продължаващо нарастване на новите случаи. Активните пък отново са над 1000 след оптимистичния спад в началото на седмицата. В болница са 155 души, като 12 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните са 17, няма нови починали.

Най-много са заболелите в Пазарджик - 21, там е едно от активните огнища (в Сърница). Има и нови заразени медици - - 6, а общият брой случаи у нас от началото на епидемията достигна 2711.

"Не говорим за тенденция, но трябва да знаем

- огнищата в Сърница, Самоков, Сливен и Ямбол си остават. Тук-там имаме единични случаи", обясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и член на Националния оперативен щаб, пред bTV

Именно в Сърница има нови 17 заразени от вчера. Потвърдиха се предположенията, че вирусът идва от фабриката в Доспат. В нея работят основно жените, които са дали положителни проби. Продължават да излизат новозаразени медици и в частната болница в Сливен, която бме затворена за дезинфекция.

Ако случаите растат, разхлабваното на мерките може да се отложи и дори да се върнат някои от старите ограничения, предупреди обаче проф. Кантарджиев.

"След 15 юни имаме план по дни. Ако продължи една тенденция на случаите да се увеличават, ако имаме затруднения в ликвидирането на тези 5 огнища, ако болниците не могат да поемат болните, тогава някои от мерките може би ще се върнат", заяви той.

Че още е рано за равносметка, предупреди в неделя и друг член на Националния оперативен щаб - доц. Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор. "Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше

- беше, всичко е окей. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало, и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад", заяви той пред БНР.

Според него тази ситуация ще продължи още поне месец-два.

"Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста пониска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с тези огнища, ако реагираме адекватно и бързо, няма да се стигне до по-широко разпространение", каза доц. Кунчев.

Медици обаче коментират с безпокойство липсата на каквато и да е дистанция между феновете на мачовете в петък, когато публика за първи път беше допусната на стадионите.

У нас де факто заради коронавируса бе направен стрес тест на здравната система и изводите трябва да бъдат използвани при бъдещи решения, смята той. "88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа", подчерта доц. Кунчев и посочи осигуряването с кадри като основен проблем на здравната система. 


© 2024 BBA All rights reserved!