360 млн. лв. загуби със здравната карта Орязването на 6000 легла означава 360 хил. хоспитализации по-малко

17.05.2018

Източник: в. Труд

Орязването на броя на болничните легла с 6000, предвидено в Националната здравна карта (НЗК), означава 360 000 хоспитализации по-малко на година. При средна цена на клинична пътека, това прави 360 млн. лв. по-малко за лечебниците годишно. Това обясни председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в сряда. Поводът бе пресконференция на сдруженията на общинските и частните болници, посветена на неяснотите около документа, които е обект на обществено обсъждане.

Една от основните причини за дълговете на лечебните заведения у нас е неизплатената от НЗОК надлимитна дейност за последните три години, допълни д-р Кацаров. Той припомни, че задълженията на болниците са 500 млн. лв. Касата не им е превела средства за изработена от тях дейност в размер на около 130 млн. лв. -52 млн. за 2015 г., 19 млн. за 2016 г. и 51 млн. за 2017 г.

Съсловните сдружения са категорични, че е сбъркана самата методика, заложена в НЗК. Общинските и частните болници поискаха пълна оценка на въздействието на документа и на последствията от прилагането му, преди да бъде той приет от Министерски съвет.

Трябва да се разбере как се решават нещата с броя легла, с потребностите на населението и каква е методиката на НЗК, заяви Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници.


© 2022 BBA All rights reserved!