31 болници обявиха листи на чакащи Масово приемът е разсрочен за 1-2 седмици

30.08.2016

Източник: в. Сега

Националната листа на чакащи за планов прием за лечение в болница придоби по-реалистичен вид при последното си обновяване на 21 август. В нея фигурират 851 пациенти на 31 лечебни заведения. Седмица по-рано в списъка бяха само пациентки на две АГ болници - "Надежда" в София и "Селена" в Пловдив, като те чакаха основно за две от малкото клинични пътеки, по които няма лимити от здравната каса - за раждане и за химиотерапия.

"Надежда" продължава да фигурира с най-много чакащи за прием в листата на НЗОК - 233, отново за раждане и химиотерапия. Там е и пациентът, който трябва да чака рекордно дълго - чак до януари, въпреки че по закон приемът не може да се удължава с повече от два месеца. Случаят обаче е по пътека "диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания", т.е. вероятно става дума за пациент, който тогава ще приключи химиотерапията си.

168 са чакащите за университетската болница в Плевен. Там също "опашката" е за химиотерапия, биопсии, лечение на бъбречни заболявания. Както и при повечето хора в листите на чакащи, големият брой записани е с разсрочен за 1-2 седмици прием и едва няколко души ще бъдат приети за лечение в средата на септември.

За Ракова болница единици чакат до октомври за прием за диагностика. Близо 100 души чакат лечение в столичната "Св. Иван Рилски". Най-много хора са записани за ревматологията и гастроентерологията. 50 души е листата на "Св. Ана", но и там последният записан пациент ще бъде приет в средата на септември. 1-2 седмици са необходими за планово настаняване в специализираната неврологична болница в столицата "Св. Наум".

В общинските болници най-много хора чакат за пътеката за полиневропатия, а масово приемът е разсрочен с не повече от седмица. В листата фигурират и болниците в Кърджали, Ямбол, Разград, но те дори нямат отложени за септември пациенти.


© 2024 BBA All rights reserved!