27-годишни лекари близнаци на първа линия в битката с Covid-19

20.11.2020

Източник: МБАЛ Сити Клиник Свети Георги, гр. Монтана 

 

Те са родени през 1993-та година. На 27-години вече са лекари. И въпреки че са специалисти в съвсем дурги направления, д-р Даяна Ангелова и д-р Петър Ангелов доброволно влизат на първа линия в бобата с пандемията от Ковид 19.

 

Лекарите - близнаци разделят времето си между Монтана и София - Д-р Ангелова работи в отделението по „Кардиология“ на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, а брат й – в сектор „Урология“. Паралелно с това, близнаците работят и в „Пирогов“, като и на двете места влизат доброволно в Covid секторите на болниците.

 

„Аз и брат ми сме завършили медицина в София, но майка ни е от този край на България и така преди близо 2 години започнах работа в Монтана. Година по-късно и брат ми постъпи на работа в болницата.“

 

Д-р Ангелова споделя, че никога не се е колебала дали да застане на първа линия и да се грижи за пациентите в Covid сектора. С близо 8 месеца опит с вируса в „Пирогов“, младата лекарка работи без почивен ден, като към нея се присъединява и брат  й, който също става доброволец в Covid отделението на  МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

 

„Трябваше да се организираме бързо, но успяхме да се справим. 30% от капацитета на болницата беше отделен, за да можем да не само да приемаме Covid пациенти, но и да им осигуряваме адекватно лечение, с риск сведен до минимум за персонала. Което без добра материална база, наличие на медицински консумативи, предпазни средства и силен екип, нямаше как да се случи.“, разказа д-р Ангелова.  „Няма разлика в профила на заболелите в София и в Монтана – единствената тенденция, която забелязваме е, че по-голямата част от заболелите са мъже, като при тях се наблюдава по-тежко протичане и по-бавно възстановяване. С риск от усложнения са и хората с високо кръвно, диабетиците и пациентите с наднормено тегло. Тези съпътстващи заболявания носят по-голям риск от усложнения, отколкото напредналата възраст. Няма универсална формула за справяне в тази ситуация, но е изключително важно хората да търсят навременна лекарска консултация – понякога влошаването на пациента идва от това, че пристига прекалено късно при нас, защото е стоял вкъщи или си е прилагал някакъв вид самолечение. При симптоми, трябва да се реагира бързо и да се търси лекар.“, призова младата лекарка.

 

Д-р Петър Ангелов допълни, че опита в прилагането на лечение и наличието на медицинско оборудване, също не трябва да се подценяват – „Няма как да се назначава каквато и да е телефонна терапия, при положение, че лекуващият лекар не e видял дори рентгенова снимка на пациента. Трябва да търсим баланса между това да не се поддаваме на паниката, но и да бъдем отговорни към себе си и да не неглижираме състоянието си. За огромно съжаление, все още чувам от различни хора, че вирус няма. Има, опасен е, но ще трябва да се научим да живеем с него.“

 

Лекарите близнаци продължават да разпределят времето си между пациентите в Монтана и София и няма да се отказват въпреки умората, докато всички заедно не се справим с пандемията. 

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!