2021 г.: още 460 млн. лв. за здраве, по 1000 лв. бонус за хората на първа линия остават

05.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

460 млн. лв. повече ще бъдат предвидени в бюджета за здравеопазване за 2021 г., обеща в неделя премиерът Бойко Борисов. Увеличението на парите за здраве в година, в която се планира бюджет с дефицит, е заради продължаващата пандемия от коронавирус, стана ясно от думите му.

"Виждате, че напрягаме всичко да работи, както и здравеопазването. Затова сме заделили 460 млн. лв. повече в новия бюджет за здравеопазване, за да може да пазим и психическото здраве", каза Борисов. До края на следващата година е предвидено да се плащат бонусите по 1000 лв. месечно на медиците и работниците на първа линия срещу заразата, добави той. Заплатите на социалните работници и на служителите от РЗИ Вече бяха увеличени с 30%, тъй като те помагат с пазаруването на възрастните хора и на тези, които са под карантина, припомни министър-председателят.

"Предполагам как се чувстват хората. Педро (бел. ред. - министърпредседателят на Испания Педро Санчес), като го видях как затваря Мадрид... представете си днес да излезем и да затворим София пълна карантина... Не ни минава през акъла, но колко градове вече ги затвориха. Макар да сме казали, че няма да го направим, хората все пак ги тревожи, гледат, виждат, главоломно се вдига ръстът в цяла Европа. Затова е нормално всеки ден да се обяснява "това правим, онова правим", за да може това и това да върви, да се работи, да преминем през този ужас", продължи Борисов. И апелира към кметовете да работят за превенцията на вируса и да настояват гражданите да спазват мерките - да слагат маски и да използват дезинфектанти, за да не се вдига бройката на заразените.

"Хората трябва да знаят, че това витае във въздуха, и колкото по-малко се заразяват, толкова повече здравната ни система може да понася", настоя той.

Последният трансфер от 360 млн. лв. за вдигане на учителските заплати също бил изплатен вече, стана ясно от думите на Борисов. Той разказа, че в неделя сутринта председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева му се обадила, за да му благодари, че правителството си е спазило ангажимента.

Нов проект подготвя правителството и за язовир "Христо Смирненски", за да се гарантира достъпът до водния ресурс на жителите в Севлиево и околните села, стана ясно при посещението на Борисов. "За мен в Габрово и Севлиево е много тежко. Трябва да има вода и за селата. Трябват около 1314 млн. лв., за да се вържат, ив градовете да има вода, и в селата. Еднакви права имат хората и в селата, и в града. Никой не трябва да бъде ощетен. До сряда трябва да е готово всичко и да се използва времето, докато се съберат водите, да направим водопровод", коментира Борисов. Язовирът в момента е пълен, а загубите значително са намалели след изграждането на водния цикъл, каза още той.

Премиерът посети и храма "Св.св. Онуфрий, Дамаскин и веех мучеников Габровских" в Габрово, който бе открит наскоро.

"От 100 г, в Габрово не беше строена нова църква. От полагането на първия камък до завършването на храма. "Св. св. Онуфрий, Дамаскин и веех мучеников Габровских" изминаха точно 10 години. От днес габровци вече имат нова голяма и красива църква, разположена в парковото пространство на кв. "Младост". Храмът е изписан и изографисан. Църковните кубета са със златен обков, а камбаните са електронни. На втория етаж в храма ще се помещават неделно училище и библиотека. Теренът за построяването на храма е предоставен от община Габрово, а средствата за градежа са събрани от много дарители, сред които и българското правителство. Защото за нас вярата винаги е била важен елемент от живота на българите! Честито на габровци!", написа по-късно Борисов във Фейсбук.


© 2024 BBA All rights reserved!