20 от 56-те нови случая за денонощие са на заразени медици

09.09.2020

Източник: в. 24 часа

 

20 от 56-те нови случая за денонощие са на заразени медици

Д-р Ненкова от Варна пребори COVID-19, създават фейсбук страница за донори на плазма

24 часа  Стр. 4

20 заразени медици за едно денонощие е антирекордът, регистиран вчера по данни на националния информационен портал. Това са почти 36% от подадените общо 57 нови случая в почивния ден. Направени са едва 1220 теста. Благоевград отново е областта с най-много нови инфектирани, следват София-град и Бургас.

3-ма от засегнатите медици са лекари, 10 са сестрите, останалите са санитари и друг медицински персонал.

4280 активни случая са вписани към 8 септември от общо 17 146 инфектирани българи от началото на епидемията. Не спада броят на хоспитализираните - 773-ма за денонощието, от тях 53-ма са в интензивни отделения. Един е починал, общо 677 станаха починалите лица с потвърдена коронавирусна инфекция.

Един от случаите на поразени от COVID-19 лекари, които цялата страна следеше, има щастлива развръзка - д-р Стоянка Ненкова от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна е изписана, съобщиха нейни близки във фейсбук.

Лекарката, която от месеци работеше с тежко болни пациенти от C0VID-19 в интензивното респираторно отделение, беше диагностицирана с вируса на 10 август, а две семици по-късно - хоспитализирана в нейното отделение с тежко протичаща инфекция.

Тогава близките й помолиха чрез социалните мрежи преболедували COVID да дарят кръв за изработването на плазма, която да й се прелее като последно усилие, преди да бъде включена на апаратна вентилация. Само ден след това плазмата беше изработена в София и доставена с линейка във Варна, където започнаха вливанията. В своята изповед от първо лице министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който бе изписан след 12 дни в интензивното във Варна, посочи, че е лежал в съседна стая на д-р Ненкова. След прелятата плазма състоянието на лекарката се стабилизира. Два последователни PCR теста са отрицателни. "Огромни благодарности на екипа на отделението, както и специално към ръководството на болницата - без тях и плазмата нямаше да има значение. Изключителни благодарности на екипа в кръвния център към ВМА-София, проф. Попов и д-р Грънчарова!

Нямам думи, с които да изкажа признателността си към човеците, които дариха от кръвта си във ВМА и НЦТХ! Благодаря на всички, които участваха чрез споделяне и писане - за съпричастността, милитедуми и подкрепата ви!", написаха близките на д-р Ненкова.

По време на кампанията е била създадена и фейсбук страница, в която други нуждаещи се могат по-лесно да намерят помощ в търсенето на реконвалесцентна плазма.


© 2023 BBA All rights reserved!