2 млн. лв. за Ремдесивир отпусна МС

14.10.2020

Източник: Zdrave.net

 

Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева. Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона Ремдесивир, необходими за българските граждани. Очаква се доставката да бъде направена до 10-20 дни. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното заседание.

Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът. До момента страната ни е получила 2837 флакона Ремдесивир под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-а в страната. От тях досега са използвани 978 флакона. В момента в страната има налични 1779 флакона от медикамента, които ще стигнат за три седмици, каза министър Ангелов. По думите му има области в страната, в които изобщо не се е налагало да бъде прилагано лекарството. Затова в случай, че то се изчерпи в дадена област, необходимите количества веднага могат да бъдат доставени от друга.  

"Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му още след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът.

Министърът отново заяви категорично, че няма да има нов локдаун, нито КПП-та, нито затягане на мерките, независимо от драстично увеличения брой на заразените с коронавирус през последната седмица.

„Сегашните мерки масово не се спазват. От няколко седмици се осъществява контрол от РЗИ-София на закритите обществени места, упоменати в заповедите. Само вчера са извършени 29 проверки на големи търговски обекти и са съставени над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде увеличен и в останалите областни градове в страната. Няма смисъл от въвеждането на нови мерки, които да се подлагат на съмнение и отново да не се спазват. Нека се съсредоточим върху настоящите мерки. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект“, каза министър Ангелов.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност при необходимост да разкрием допълнително над 8000 легла. В момента на територията на България са хоспитализирани 1307 души, от които 64 са в интензивни структури. Има области в България, които изпитват затруднения. В момента това са Бургас и Благоевград и там е създадена организация за разкриване на допълнителни легла за лечение на инфекцията. Например в Гоце Делчев, където има един пулмолог и той е положителен за COVID, се взе решение леглата в Пулмологията да бъдат добавени към инфекциозните легла и по този начин е преструктурирано отделението в инфекциозно“, каза проф. Костадин Ангелов.

Относно Търговище ще има събрание на Областния щаб, който ще взема решение за въвеждане на допълнителни мерки.

В отговор на журналистически въпрос министърът заяви, че недостигът на медицински специалисти е проблем от много години, но специално в лечението на коронавирус са се включили всички, без значение от специалността им. „Ще се справим с тази инфекция, благодарение на общите усилия на всички, макар че вече преумората си казва думата“, завърши министърът.


© 2023 BBA All rights reserved!