104 нови болни за ден. Връщат КПП-тата, но само в огнищата

12.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Рекордните от началото на епидемията 104 новозаразени от бяха отчетени за последното денонощие. Причината са активните огнища в Сърница, Доспат, Стара Загора и Сливен, там са 60% от новите случаи. Част от тях обаче са необявени проби, защото дошли късно във вторник и не бяха съобщени на 10 юни.

Предишният рекорд бе на 24 април - 91 новозаразени за денонощие. Тогава обаче 282-ма бяха в болници, а 41 - в интензивни отделения. Сега в лечебни заведения са 187 души, от тях само 17 - в интензивно. Причината е, че вирусът намалява своята инфекциозност, обясниха експертите.

"Все по-често намираме положителни, а не толкова хора с клиника, още по-малко с тежка клиника. Това е добре, но пречи за предприемането на мерки, защото прикрива разпространението", обясни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. (Виж интервю с него вдясно.)

Вирусът циркулира в страната и където намери подходяща почва, заразява повече - болница, завод, село, поясни той. По думите му имаме епизод на втора вълна. Механизмът й може да се обясни с това, че се наблюдават "суперразпръсквачи" - носители, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив. В същото време има семейни огнища с един положителен, който не заразява никого дълго време. С този феномен може да се обясни клъстерното разпространение у нас, каза д-р Кунчев.

Въпреки увеличението на положителните проби ситуацията в страната е под контрол, успокои премиерът Бойко Борисов от Варна. Той призова да се запази спокойствие. В края на май шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че възприемаме израелския модел - при три последователни дни с над 100 заразени ще се затягат обратно мерките.

Според Борисов се движим на границата на разумния риск.

"Умоляваме хората да не си мислят, че това е приключило. Да, радостно е, че не е толкова свиреп в момента вирусът, много хора го прекарват сравнително леко, оздравяват - оздравелите са ни много повече", коментира премиерът вчера.

Засега не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до проблеми за хората. Опитваме се да намерим по-мек вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, обясни и д-р Кунчев. Ако не се овладее ситуацията в клъстерите обаче, може да се стигне до изолирането им с КПП-та.

В Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки, обяви Кунчев. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението. Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, добави той. До 25 юни ще има КПП-та около шуменското с. Изгрев. Ще се пропускат само хора със здравословни проблеми, завръщащи се по постоянен или настоящ адрес или пътуващи за работа. Това ще се удостоверява с лични документи, бележки от работодател и декларации.

От 11 юни в разградското с. Ясеновец маските са задължителни, забранени са събиране на повече от двама души дори на открито и семейни тържества. Улиците се дезинфекцират.

Кунчев и колегите му от щаба няма да участват в дебат за коронавируса, на какъвто ги предизвикаха противниците на мерките доц. Атанас Мангъров, собственикът на частна лаборатория Георги Тодоров, бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова. "Не е моментът да водим научни дискусии - ще объркаме хората. Не бягам от такива, но няма да правя PR на никого", отсече д-р Кунчев. "Няма да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че сме имали достъп до всички медии, а пък те - не", обясни той пред "24 часа". Сподели и че получавал "гнусни есемеси, заплашителни и с ругатни".


© 2023 BBA All rights reserved!