1000 лева към заплатата на всеки медик от първата линия срещу вируса Мобилизират служители на здравната каса и РЗИ да издирват хора за карантина, искат полиция да ги респектира

16.03.2020

Източник: в. 24 часа 

Здравните работници, работещи с коронавирус, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително върху заплатата си. Това обяви на премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с президента Румен Радев. Ще важи за всички медици, пряко ангажирани в борбата с епидемията, без да се делят по специалности.

"Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера. Всички, които са на първа линия, ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение на месец", обеща премиерът.

Само за ден 77 доброволци са се отзовали на призива на УМБАЛ "Александровска" студенти и специализанти по медицина да се влючат в битката с пандемията. Сред желаещите да помагат на лекари и пациенти са и бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев и доскорошната областна управителка на Перник Ирена Соколова, уволнена заради водната криза. По професия тя е психотерапевт. Още днес .Длександровска", която е сред болниците, които ще поемат тежки пациенти, ще се срещне с доброволците, обмисля се как да им осигури и заплащане, въпреки че те нямат такова очакване. Една от реанимациите е изолирана и подговена да поема болни с коронавирус, има 15 легла.

Допълнително ще бъдат мобилизирани служители на здравните каси по места и на РЗИ в издирване на хората, които трябва да бъдат поставени под карантина, обявиха от щаба.

През последните дни е установено, че в голяма част от анкетните карти, които се попълват на границата при влизане в България, се предоставят погрешни адреси и непълна информация, предупреди кметът на Бургас Димитър Николов. Затова той предлага за респект и Гранична полиция да се присъедини към събирането на тези данни. От общинския щаб съобщиха за случай с двама италианци, които решили да избягат от строгите мерки в тяхната родина и през сайт за резервации си наели квартира в Бургас. Съседи подали сигнал и те вече са под карантина и наблюдение.


© 2024 BBA All rights reserved!