100 млн. лв. е финансовият дефицит за лекарства Недостигът може да се компенсира с отстъпки от фармацевтичните компании

02.08.2019

Източник: в. Труд 

 

 

Очакваният финансов дефицит за медикаменти до края на настоящата година се очаква да е в размер на 90-100 млн. лв.

Това става ясно от стенограма на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 26 юли. По думите на председателката на съвета Жени Начева недостигът на средства може да се компенсира от отстъпките в цените на лекарствата, които фармацевтичните компании са задължени да правят. Събирането на тези отстъпки обаче не върви добре и е необходимо този процес да бъде ускорен, посочи представителят на работодателите в Надзора - проф. Григор Димитров.

Изчисленията показват, че по отношение на разходите за медикаменти най-голям е делът на средства при лекарствата за домашно лечение.

По това перо дефицитът се очертава да е в размер на около 40 млн. лева. При други медикаменти за домашно лечение при запазване на сегашните тенденции се очаква недостиг от около 18 млн. лева, а при онколекарствата

- 37 млн. лева. Изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2019 г. е в рамките на заложените параметри. За здравноосигурителните плащания

- в първичната извънболнична медицинска помощ, специализираната извънболнична медицинска помощ и медикодиагностичните дейности е на 50% и недостиг, преразход или излишък на средства до края на годината там не се очертава, за разлика от сектор лекарства.

Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев касата няма да излезе на минус, тъй като сумите ще се набавят от отстъпките. Разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно.


© 2023 BBA All rights reserved!